MG+MSUM

+MSUM | RAZSTAVA | Festival Sonica | Jenna Sutela: Holobiont

12. FESTIVAL SONICA: Vrt, ki ga preganja raj predstavlja

 

Jenna Sutela

Holobiont

video, 2018

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Odprtje: 22. september 2020, ob 19.00 uri

Ob otvoritvi bo potekal pogovor med Jenno Sutelo (videoklic) in Tjašo Pogačar (v živo v +MSUM).

Trajanje: 22. — 27. september 2020

 

Letošnji 12. Festival SONICA: Vrt, ki ga preganja raj, se bo začel z odprtjem razstave video dela Jenne Sutele z naslovom Holobiont.

 

Finska umetnica Jenna Sutela v svojem delu identificira in reagira na kočljive družbene in materialne momente, pogosto povezane s tehnologijo. Na festivalu predstavljeno delo je naslovila ‘Holobiont’: entiteta, sestavljena iz mnogih vrst, ki so vse neločljivo povezane v svoji ekologiji in evoluciji. Video, v katerem glavno vlogo igra nattō bakterija Bacillus subtilis, dokumentira rituale Planetarne zaščite Evropske vesoljne agencije in raziskuje ekstremofilne bakterije v fermentirani hrani kot možnih distributerjih življenja med planeti. Delo skozi prikaz počasnega približevanja iz vesolja pa vse do notranjosti črevesja obravnava idejo utelešenega spoznavanja v planetarnem merilu.

 

V času, ko smo ljudje prenašalci virusa, se to starejše delo finske umetnice ukvarja z idejo človeškega telesa kot raznašalca semen in potencialnega gostitelja prihodnjih generacij nezemeljskih vrst. Čeprav razumemo, da bakterije v naših prebavilih ključno vplivajo na naše počutje (čutimo jih, a jih ne vidimo), Sutela v delu razmišlja o bakteriji Bacillus subtilis kot o drugem umu, naseljenem v naših telesih. Pri tem se počasi premika iz dveh skrajnih okolij, v katerih bakterija živi: znotraj naših teles v prebavilih in v vesolju, kjer jo na misijah uporabljajo kot testno vrsto v vesoljskih poletih.

 

Produkcija razstave: MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti