MG+MSUM

MG+MSUM | Kulturni bazar 2023

 

Osrednja tema jubilejnega, petnajstega Kulturnega bazarja je Ustvarjalnost za trajnostni razvoj. Skozi program se bomo spraševali, kaj je trajnostni razvoj, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kaj je in bo v prihodnje sploh vredno vedeti in znati ter kaj in kako poučevati za prihodnost?

 

 

MG+MSUM na Kulturnem bazarju!

 

V petek, 31. marca 2023, ob 12. uri vas vabimo na Kulturni bazar v Cankarjevem domu, kjer bo v Dvorani M1 potekala predstavitev zbirk treh slovenskih umetnostnih muzejev na spletu z naslovom Umetnostne zbirke so naša skupna kulturna dediščina. Primere iz zbirk na spletu, ki so lahko v pomoč pedagogom pri posredovanju učnih vsebin bodo predstavile Brigita Strnad (Umetnostna galerija Maribor), Irma Brodnjak Firbas (Galerija Murska Sobota), in naša kustosinja Adela Železnik.

 

Adela Železnik se bo osredotočila na primere umetniških del, ki spodbujajo razmišljanja o ideji letošnjega KB – Umetnost za trajnostni razvoj, obenem pa predstavila spletno razstavo Izbor del iz nacionalnih zbirk Moderne galerije in zbirke Arteast 2000+, ki uporabnikom s kvalitetno predstavljenimi deli (fotografija postavitve, detajlov, kratek tekst, morebitni dodatni viri) nudi podrobnejši vpogled v zbirke Moderne galerije in njihov kontekst. S tematsko izpostavljenimi sklopi, med njimi širše poimenovanimi spomeniki, ženske in umetnost-znanost, ponuja pedagogom možnost, da učencem z umetniškimi deli olajšajo razumevanje pogosto kompleksnih družbenih tem.

 

 

 

 

 

 

Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2023 vključuje skoraj petdeset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavkam in delavcem ter študentkam in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora …).

Plenarna govorka bo dr. Polonca Lovšin, arhitektka in umetnica, s predavanjem Ne le za dobro ljudi, temveč vsega planeta.