MG+MSUM

MG+MSUM | Micro-Folie | digitalna zbirka umetnin

 

Moderna galerija je sodelovala pri oblikovanju digitalne zbirke umetnin Micro-Folie, ki jo je ob predsedovanju Francije Evropski uniji v prvi polovici leta 2022 zasnovalo francosko ministrstvo za kulturo, koordinira pa jo organizacija Établissement public du parc et de la Grande Halle de la Villette v Parizu.

 

Za to izobraževalno orodje, ki predstavlja nekakšen potujoči digitalni muzej, vsakič prilagojen okolju, v katerem gostuje, smo izbrali 15 umetniških del iz naših zbirk. Med njimi sta predstavnika slikarskega modernizma 20. stoletja pri nas (Veno Pilon in Gabrijel Stupica), predstavniki zgodovinske in neoavantgarde (Eduard Stepančič, Dragica Čadež, Dušan Tršar in skupina OHO), dela svetovno znanih umetnic, ki spadajo v pionirsko zbirko Arteast 2000+ (Marina Abramović, Geta Bratescu in Vlasta Delimar), slikar in kipar srednje generacije (Andraž Šalamun in Jože Barši), fotografi Leon Dolinšek, Božidar Dolenc in Klavdij Sluban ter najmlajša umetnica Maja Hodošček, katere praksa leži na presečišču umetnosti, izobraževanja, politike in vsakdanjega življenja.


Dva od izbranih avtorjev sta bila neposredno povezana s Francijo: slikar Veno Pilon je živel v Parizu več kot trideset let (1930–1967), Klavdij Sluban pa je bil v Parizu rojen in posebej poznan po svojem fotografskem delu v domovih za mladinske prestopnike v Franciji.

 

Umetniška dela so predstavljena z vizualijami oziroma (originalnim) videom, ki jih spremljajo kratki zapisi kustosinj in kustosov Moderne galerije. Nekatere predstavitve so objavljene na spletni strani Moderne galerije v okviru spletne serije Artemija, s katero smo zaposleni v Moderni galeriji v času zaprtja muzeja zaradi pandemije covida-19 obiskovalcem spletne strani MG+MSUM ponudili kratko misel o izbranih umetninah iz zbirk Moderne galerije.