MG+MSUM

+MSUM | Delavnica MOČ | Raziskovanje spola in (družbene) moči z umetnostjo - Dvignjen glas v deveto vas!

Foto: Nada Žgank

 

+MSUM | sreda, 15. december 2021 | 14.00-20.00

 

Društvo Mesto žensk vabi mlade med 18. in 30. letom starosti na delavnico MOČ | Raziskovanje spola in (družbene) moči z umetnostjo - Dvignjen glas v deveto vas!

 

Telo se ne konča s kožo. Slednja ni neprebojna, telo je nenehno na udaru: vse se ga namreč dotika, marsikaj preoblikuje. Kakšne barve in kako močen je lahko naš glas proti (družbenemu) tepežu (našega) telesa? Kaj lahko naredimo, če nam zmanjka glasu? Bi lahko bili historični glasovi umetnikov_ic, ki so se izražali s telesom in preko telesa, sidrišče tudi za naše krike?

 

Na delavnici, ki jo bosta vodili umetnostna zgodovinarka Neža Lukančič in umetnica Ana Likar pod idejno zasnovo umetnostne pedagoginje in filozofinje Sara Šabec se bomo poskušale_i približati izbranim umetniškim delom stalne postavitve Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, ki problematizirajo telo (zlasti žensko), vpeto v odnose družbenih moči, pri tem pa predvsem kažejo na gibek potencial upora. Prostore, telesa in motive bomo naslavljale_i tako senzorno kot diskurzivno in poskušale_i preseči omejitve izključno kontemplativnega pristopa k umetnosti. Pri tem bomo vseskozi izhajale_i iz vprašanja o (ne)udobju lastne kože in si aktivno prizadevale_i ustvarjati varno in opogumljajoče okolje za vsako udeležnko_ca. Kot sklepno dejanje te poldnevne delavnice bomo v odziv na obravnavana umetniška dela posnele_i podcaste, s katerimi se bodo spoznanja in doživetja udeleženk_cev lahko posredovala med obiskovalke_ce razstave v prihodnje.

 

Pogoj za udeležbo je znanje slovenskega jezika. Vsi sodelujoči_e bodo v zahvalo za udeležbo prejeli_e knjigo Po svoji poti!

 

Prijave zbiramo do 9. december 2021 prek elektronskega obrazca!

 

Za dodatne informacije pišite na sara.sabec@cityofwomen.org.