MG+MSUM

MG+MSUM | KNJIŽNI SEJEM 2021 | Sodobna mitološka bitja | delavnica

 

 

Ker je letošnji Knjižni sejem zaradi slabih epidemioloških razmer prestavljen na splet, žal ne moremo izpeljati naše delavnice Sodobna mitološka bitja, ki je bila napovedana kot del programa Cicifest. Kljub temu vas vabimo, da si ogledate, kaj smo za vas pripravili.

 

Dogodivščine Fride in zmaja Arturja Gaja v Grčiji, avtorice Tatjane Pregl Kobe, so odličen uvod v likovno delavnico, na kateri običajno spoznamo dela in avtorje iz zbirk Moderne galerije (MG+MSUM), ki upodabljajo motive iz grške mitologije. Na delavnici povezujemo dve navidezno nezdružljivi umetnini - Odisejo slikarja Marija Preglja in Imena elektronov ruskega umetnika Jurija Leidermana.

 

Pregljeve ilustracije nam nazorno pričarajo svet grških bogov in mitoloških bitij, medtem ko nas sodobna Leidermanova »interpretacija« grških bogov zagotovo razveseli in navdihne za ustvarjanje. Z klikom boste Leidermanovo delo odkrili v naši spletni bazi zbirke MG+MSUM. Kot vidite, Leiderman v svojem delu »reciklira« stare tranzistorje, vsakemu tranzistorju da ime po enemu od grških bogov, vse skupaj pa v »medsebojne odnose« poveže z žico. Osrednji del instalacije je žarnica, ki povezuje tranzistorje tako kot gora Olimp bogove, ki na njej bivajo. Nenavadno, mar ne?

 

Ali tudi vi poznate kakšne antične zgodbe o grških bogovih in (običajno) strašnih mitoloških bitjih?

 

Kateri je vaš najljubši grški junak?

 

Če se mitoloških bitij ne bojite, se sprehodite po naši novi razstavi Picassovih grafik in poiščite hudega Minotavra!

 

Lahko pa tudi poskusite in si kar v udobnem domačem zavetju izmislite in ustvarite nova mitološka bitja, kot mi to počnemo na naših muzejskih delavnicah. Vse kar potrebujete  so reciklažni materiali, dobra družba in veliko domišljije. Na koncu jih ne pozabite fotografirati in nam jih poslati, da jih lahko uvrstimo v našo spletno galerijo.