MG+MSUM

MG+ | PovezujeM 2021 | počitniški tedni

PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG
 

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG+), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

 

TERMINI

Delavnice bodo potekale zadnji teden junija in avgusta, in sicer od ponedeljka do petka, vsak dan v drugem muzeju:

1. termin | 28. junij–2. julij 2021 | 8.00 – 16.00 ure (prijave do 17. junija 2021)

2. termin | 23.–27. avgust 2021 | 8.00 – 16.00 ure (prijave do 19. avgusta 2021)

Na petdnevnih delavnicah bomo ob igri, ustvarjanju in druženju nekoliko drugače spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Namenjene so otrokom od 6. do 12. leta.

 

PROGRAM

PONEDELJEK | V Narodnem muzeju Slovenije (NMS) te vabimo v skupino za razreševanje skrivnostnih muzejskih primerov! Kako prepoznamo original in ponaredek? Zakaj je toliko zlata v muzeju? Je vse zlato, kar se sveti? In koga predstavlja bleščeči kip v pritličju muzeja? Zakaj nima hlač? In kje je njegova roka? Do odgovorov bomo prišli na posebni misiji: odkriti prizorišče najdbe. Se bolje znajdeš na terenu ali pri iskanju namigov?

 

TOREK | Torek v Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) bo prežet s kiparstvom, arhitekturo in znanostjo. Družili se bomo na razstavi Tobiasa Putriha, ustvarjali lastna "začasna okolja" (prostorske postavitve iz papirja, kartona in lesa), se

pogovarjali o sodobni umetnosti, razmišljali o pojmu skupnega, sestavljali lesene sestavljanke, pihali milne mehurčke in se kot vedno dobro zabavali. Za "risanje" bomo uporabljali karton, iglo, vrvico in črnilo, za "kiparjenje" pa milne mehurčke, karton in svetlobo. To bo pravo, nenavadno muzejsko druženje!

 

SREDA |V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS) letos obeležujemo 30 let, odkar je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Tekmovali bomo v kvizu spoznavanja Slovenije in izdelali svojo zastavo. Spoznavali bomo, kaj smo Slovenci dosegli na področju športa, kulinarike, kulture ipd., in ob ustvarjalnem raziskovanju odkrivali, kako se je spremenilo naše vsakdanje življenje v zadnjih tridesetih letih.

Odšli bomo tudi na iskanje zaklada po parku Tivoli ter se sprostili ob igranju starih otroških iger.

 

ČETRTEK | Mednarodni grafični likovni center (MGLC) in Švicarija. Ste med sprehodom po Ljubljani na pročeljih stavb morda opazili simpatično zvedave mozaike, podobne likom v videoigrah? To je umetnik Invader, ki bo letos naš navdih. Umetnik rad ustvarja tako, da pritegne pozornost čim več ljudi. Njegova dela, ki se navezujejo na piksle, slavne slike in filme, znamenito rubikovo kocko in celo polet v vesolje, so odlično izhodišče za grafično in mozaično delavnico v Gradu Tivoli in Švicariji.

V svoje roke nas bo vzel tudi naš prijazni gozd, ki domuje na Rožniku. Hm, morda pa srečamo Veveriča, ki je letos postal maskota MGLC.

 

PETEK | V Narodni galeriji (NG) se bomo spoznavali s fotografskimi vtisi. Izum fotografije je bil izjemno odkritje. Tudi slikarji so si radi pomagali s fotografijami, po katerih so nato slikali v oljnih barvah. V stalni zbirki bomo raziskovali, katera dela so nastala na ta način, in si na fotografski razstavi Tihomirja Pinterja ogledali portrete slovenskih umetnikov pri njihovem delu v ateljeju. Na delavnici bomo fotografirali poljubne prizore in po njih ustvarjali slike na platno.

 

 

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 120 EUR na otroka (popust za otroke iz iste družine). Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na natasa.robeznik@muzej-nz.si.

 

Poleg vstopnine, vodstva, programa in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj! Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno. V primeru premajhnega števila prijav, si pridržujemo pravico do odpovedi počitniškega tedna!

 

POZOR! Pridržujemo si pravico do spremembe oz. odpovedi programa v primeru slabega vremena ali zaradi epidemije COVID-19. O morebitni spremembi vas bomo pravočasno obvestili. Upoštevali bomo vse ukrepe in priporočila vlade, NIJZ in ostalih pristojnih institucij.

 
Priporočamo