MG+MSUM

MG+MSUM | DIDAKTIČNA PRAVLJICA | Tomo Barić Ravbar: Karolina premaga hudobnega kralja Korono

V sodelovanju z Moderno galerijo je pri založbi Buča izšla didaktična pravljica Toma Barića Ravbarja Kako je Karolina s prijatelji premagala hudobnega kralja Korono.

 

Knjiga je avtorjev prvenec in več kot aktualna v današnjem času, saj Barić Ravbar v pravljično pripoved vplete tudi koristne nasvete, kako se ubranimo virusa - z doslednim umivanjem rok in higieno kašlja, kot pomoč pa mladi bralci dobijo tudi babičin recept zdravilnega čaja. Knjigo je oblikoval Tomaž Dobravc, avtor ilustracij je Luka Gruden Berger, recenzijo pa je prispevala zdravnica na Nefrološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra, dr. Željka Večerić Haler.

 

______________

Tomo Barić Ravbar je bil med leti 2005-2007 predsednik Mladinskega kluba Društva slovenskih pisateljev, je tudi prevajalec dveh knjig iz hrvaškega jezika (Gotovina, stvarnost in mit, Glavaš: kronika nekega uničenja) in urednik kolumen iz Sobotne priloge Dela Aleša Debeljaka in mnogih drugih knjig. Tako kot Luka Gruden Berger je zaposlen v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova kot invalid za 4 ure, obiskuje pa tudi dializo v Univerzitetnem kliničnem centru zaradi odpovedi ledvic.

 

"Za pravljico sem se odločil zato, da skozi zgodbo opozorim na nevarnost virusov in da na to otroci gledajo skozi pozitivno optiko - da lahko premagamo virus, če smo med seboj solidarni in odgovorni. Otroci to dobro razumejo. Sam sem se čutil odgovornega nekaj narediti, saj sem tudi sam kronični bolnik in se zavedam, kako pomembno je zdravje za vsakega človeka."