MG+MSUM

+MSUM | NSK od Kapitala do kapitala | Delavnica političnega plakata

6. junij 2015  10.00 – 14.00

DELAVNICA POLITIČNEGA PLAKATA, ki jo vodijo člani Novega kolektivizma

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Prijave do zapolnitve mest: izobrazevanje@mg-lj.si

 

Vabimo vas na delavnico političnega plakata, ki bo pod vodstvom članov skupine Novega kolektivizma potekala v studiu +MSUM-a v soboto, 6. junija, od 10. do 14. ure. Delavnica je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela ter je namenjena odraslim. Udeležba je brezplačna, vendar pa so na delavnico obvezne prijave. Prijavite se lahko na izobrazevanje@mg-lj.si. Udeležba je omejena, prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest.    


Kot politične razumemo tiste plakate, ki so nosilci angažiranih političnih sporočil. Med politične plakate v Sloveniji v prvi polovici osemdesetih let lahko štejemo tudi produkcijo plakatov Laibach Kunsta, oz. plakate za dogodke v disku FV in ŠKUC-u, ki je nastajala v okviru t.i. subkulturne scene in za katero je bila poleg provokativne vsebine značilna tudi uporaba poceni materialov in črnobele tehnike, ki jo je omogočal xerox. Z vsebino teh plakatov so prek polja kulture rušili ustaljene družbene norme in tabuje, saj so tako s podobami kot s slogani izpostavljali vse bolj pereče družbenopolitične probleme socialističnega vsakdanjika. 
 

Novi kolektivizem je v polje političnega plakata vstopil najizraziteje s t.i. plakatno afero leta 1987, ko je s predelavo nacističnega motiva za plakat v počastitev socialističnega Dneva mladosti spravil na noge vso Jugoslavijo. Po letu dni je ljubljansko javno tožilstvo zavrglo ovadbo zoper avtorje plakata in odstopilo od pregona ter sprejelo tezo, da je šlo pri predelavi plakata le za način umetniškega izražanja, člani Novega kolektivizma pa so se na konfliktne družbenopolitične situacije odzivali še naprej, kot na primer, ko je zvezna armada leta 1991 zasedala mejne prehode, so s pomočjo prijateljev Ljubljano polepili z vojnimi plakati, ali ob protestih v Ljubljani dve leti nazaj, za katere so pripravili plakate in priponke. 

 

Poročilo z delavnice:

Delavnica je potekala v dveh delih. Na začetku so trije člani Novega kolektivizma Miran Mohar, Roman Uranjek in Darko Pokorn predstavili svoj pogled na politični plakat in pregled svoje pretekle dejavnosti.

Kot izhodišče za praktično delo so izpostavili razglednico z naslovom »Srečko Kosovel Destrukcije«, ki so jo leta 1994 naredili za občino Sežana.

Srečko Kosovel: Destrukcije

O laž, laž, evropska laž!

Samo destrukcija lahko te ubije!

Samo destrukcija.

In katedrale in parlamenti:

laž, laž, evropska laž.

In Društvo narodov laž,

laž, evropska laž.

Rušiti, rušiti!

Vse te muzeje faraonov,

vse te prestole umetnosti.

Laž, laž, laž.

O Sofija, o katedrala.

O mrtveci, ki boste rešili

Evropo. O mrtveci

beli, ki stražite Evropo

O laž, laž, laž.

Rušiti, rušiti, rušiti!

Milijoni umirajo,

a Evropa laže!

Rušiti. Rušiti. Rušiti!

 

V drugem, praktičnem delu, pri katerem sta sodelovala Roman Uranjek in Darko Pokorn,  so udeleženci delavnice izdelali plakate v tehniki kolaža, z materialom, ki so ga izrezali iz starih časopisov in revij. Nastali so plakati: 

 
Priporočamo