MG+MSUM

MEDNARODNA KONFERENCA | Feministične pozicije v vizualni umetnosti v regiji nekdanje Jugoslavije
Četrtek, 11. april 2024 | 12:00 – 18:00
#
#

Sodelujejo:  Hana Ćurak, Linda Gusia, Elma Hodžić, Vida Knežević, Jovana Mihajlović Trbovc in Vesna Vuković

 

Enodnevno konferenco z naslovom Feministične pozicije v vizualni umetnosti v regiji nekdanje Jugoslavije organiziramo ob razstavi Vedno na voljo z namenom, da bi domačo feministično vizualno umetnost umestili v širši kontekst.

 

Podobno kot drugod po svetu tudi za umetniško produkcijo v Sloveniji velja, da feministične teme proniknejo v horizont umetnosti in kulture na splošno šele takrat, ko postanejo zahteve po enakosti spolov dovolj jasno artikulirane v širšem družbenem prostoru. To se je v Jugoslaviji zgodilo z nastopom novega feminizma v poznih sedemdesetih letih 20. stoletja (konferenca Drug'ca žena leta 1978 v Beogradu), v Sloveniji pa je gibanje novega feminizma formuliralo vprašanja enakosti žensk in spolnih manjšin kot politično zahtevo v času civilnodružbenih gibanj v osemdesetih letih.

 

Spoznanje, da so vse pravice žensk, ki so bile pridobljene kjerkoli po svetu, izključno posledica ženskega boja velja tudi za področje vizualne umetnosti. Ne glede na to, v kakšnem sistemu so se porajale in kako dolgo so se morale ženske zanje boriti, je treba na pravice žensk in na z njimi povezane diskurze gledati vselej tudi kot potencialno ogrožene (omenjeno se razgrinja in kaže v neločljivi povezanosti kapitalističnega načina produkcije in diskriminacije po spolu in razredu).

 

Govorke na konferenci pripadajo srednji in mlajši generaciji kustosinj in teoretičark, ki se ukvarjajo s feminizmom, aktivizmom, prostorom nasilja in spomina, pa tudi z združevanjem polja umetnosti in kulture s širšimi družbenimi in političnimi učinki.

 

Konferenca bo potekala v dveh delih; v prvem se bomo osredotočili na zgodovino jugoslovanskega neofeminizma, upodobitve nasilja nad ženskami v kinematografiji in na vprašanja kako lahko (feministična) umetnost pomaga pri približevanju kompleksnosti zgodovine muzejski publiki, v drugem delu pa bomo problematizirali  feministične strategije poznih sedemdesetih let prejšnjega stoletja v sodobnem zgodovinskem trenutku, opozorili na problematiko neplačanega dela v umetnosti in materialnega položaja umetnic, ter se spraševali kdo so »čarovnice« danes.

 

Uvod v konferenco, ki bo potekala v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova se bo pričel v Moderni galeriji z vodstvom po razstavi Vedno na voljo.

 

Vabljeni! Konferenca bo potekala v angleškem in srbohrvaškem jeziku, prijave niso potrebne.

 

 

Brošura konference (PDF)

 

 

PROGRAM

 

Moderna galerija, Cankarjeva 15

10:00 – 11:00 vodstvo po razstavi Vedno na voljo (Martina Vovk, kustosinja razstave in Kristjan Sedej, kustos asistent)

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

12:00– 12:15 Martina Vovk, uvodni pozdrav

12:15 – 12:35 Linda Gusia, Imenujemo jih herojke – reprezentacije ženske vojne izkušnje v filmu

12:35 – 12:55 Elma Hodžić, Zamišljanje zgodovine na novo: feministična umetnost kot orodje v povojni muzejski praksi

12:55 – 13:15  Hana Ćurak, Sve su to vještice: Kako poseči v patriarhalni vsakdan?

13:15 – 14:00 diskusija (moderator Kristjan Sedej)

odmor 

15:00 – 15:20 Jovana Mihajlović Trbovc, Vizualna umetnost v zgodovini jugoslovanskega neofeminizma 

15:20 – 15:40  Vesna Vuković, Umetnice in institucija (institucije) umetnosti: strukturni razlogi za izločenost 

15:40 – 16:00 Vida Knežević, Kaj naj storimo s paradoksom neplačanega (reproduktivnega/skrbstvenega) dela – v umetnosti in življenju?

16:00 – 17:00 diskusija (moderatorka Adela Železnik) 

17:00 – 18:00 čas za ogled razstav Kako naprej? Izbor del iz zbirke Arteast 2000+, nacionalnih zbirk Moderne galerije in Aleksandra Vajd: Od znotraj dol in od zgoraj