MG+MSUM

PERFORMANS | Milijana Babić: Dedek
Petek, 22. 12. 2023, 12.00-18.00, Ljubljana
#

Dokumentacija performansa, Reka, 2004. Foto: Ksenija Orelj.

 

V okviru skupinske razstave Vedno na voljo bo umetnica Milijana Babić v petek, 22. decembra, v Ljubljani izvedla ponovitev performansa Dedek v obliki spontane ulične akcije.

 

Ulična akcija bo potekala v središču Ljubljane med 12. in 18. uro ter bo vključevala nekaj določenih lokacij: Moderna galerija (12.00), Tromostovje (14.00) ter vogal Čopove in Slovenske ulice (16.00). Na vsaki lokaciji bo performans trajal pol ure. Vabljeni!

 

Milijana Babić z upodobitvijo Božička kot berača, ki zbira denar v pločevinki coca-cole, subvertira največjo ikono sodobne potrošniške družbe in jo sprevrača v njeno nasprotje. Z izvajanjem performansa v predbožičnem času, ki se na zahodu hinavsko razglaša za čas dajanja in skupnosti, komentira družbeno nepravičnost in revščino ter izpostavlja vlogo ene največjih multinacionalk pri oblikovanju te potrošniške ikone.

 

Po prvi uprizoritvi v predbožičnem času leta 2004 Ljubljani je umetnica delo izvedla v številnih mestih v regiji in širše. Na razstavi v Moderni galeriji je delo predstavljeno v obliki dokumentacije preteklih performansov.

 

Delo je nastalo v produkciji Mesta žensk leta 2004.