MG+MSUM

Diskurzor 003 | Marko Košnik
Torek, 5. december 2023, ob 17:00, seminar +MSUM
#

Obiskovalci instalacij Ditopia 02 in Ditopia 05 se poigravajo z interaktivnim sistemom – videografija iz ostankov zabeleženega materiala v poljubno dostopnem spominu (RAM) računalnika, uporabljenega za video sledenje in analizo gibanja. Zabeleženo na razstavah: Station MIR, Caen, Tesla center, Berlin, Moderna galerija, Ljubljana, Kibla, Maribor, 2004–6. Avtor instalacij in videografije: Marko Košnik

 

 

Diskurzor 003
5. december 2023 | 17:00 | seminar, Muzej sodobne umetnosti Metelkova

 

Vabimo vas, da se udeležite pogovora s polimedijskim umetnikom Markom Košnikom o različnih vidikih digitalnega in medijskega področja ter arhivov, arhiviranja in konservatorsko-restavratorskih praks z vidika avtorjeve umetniške prakse. Pogovor bo vodil Jaka Železnikar, organizator serije Diskurzor. Pred tem bo Košnik predstavil svoje delo Figura v prostoru, človek v zaboju, 1993.

V torek, 5. decembra 2023, ob 17. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 


17:00 avtorjeva predstavitev razstavljenega dela
17:15 pogovor

 

 

Razstavljeno delo

Figura v prostoru, človek v zaboju, videografija iz posnetkov, zajetih z infrardečimi nadzornimi kamerami.

Inštitut Egon March, instalacija v Galeriji Škuc, 1993, razstava v temi.
Avtor je upravljal zvočni in video sistem v skladu z gibanjem obiskovalcev, ki jim je sledil v treh razstavnih prostorih iz kontrolnega centra v zaboju, v katerem je bil »skrit« med tridnevnim delovanjem instalacije.
Tehnična pomoč: Silvo Zupančič

 

 

Marko Košnik deluje kot polimedijski umetnik od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sklada elektroakustično glasbo, razvija sinestetične inštrumente za neposredno rokovanje z zvokom in digitalnim videom, režira in producira performanse, od solističnih do skupinskih, gradi poetske platforme in instalacije, ki jih razširja s socialnimi in tehnološkimi ovoji, vse do interaktivnih okolij, ki jih najraje programira lastnoročno.


Vse od ustanovitve Inštituta Egon March (IEM,1986) vabi sodelavce k posamičnim projektom v skladu z ustanovnimi načeli skupinskega delovanja:
- s projektnimi sodelavci vzpostavlja sodelovanje na osnovi avtorskih pozicij, iz katerih vsakdo izhaja;
- producira le projekte IEM. Pod določenimi pogoji jih lahko združuje s samostojnimi produkcijami povabljenih sodelavcev;
- dokumentacijo o izvedenih produkcijah zastopa v imenu IEM. Javne objave arhivskih materialov temeljijo na načelih Creative Commons;
- če pogoji za organizacijsko in tehnološko napredne produkcije na strani izvedbenih organizatorjev še ne obstajajo, s sodelavci gradi platforme, ki s pretokom opreme in znanj omogočajo karseda celostno izvedbo.


Na ta način je IEM (do vključno leta 2023) realiziral 72 produkcij, od tega 28 mednarodnih, z več kot tridesetimi mednarodnimi sodelavci v šestnajstih državah evropskega kontinenta in v Mehiki, na Japonskem in v Indoneziji.

 

https://www.youtube.com/@EgonMarch

Najnovejša produkcija: https://javnodobro.si/

 

 

 

Diskurzor 
je serija srečanj posvečenih vprašanjem hranjenja, restavriranja in prezentiranja digitalnih umetniških del, še zlasti tistih, pri katerih programska ali strojna prvina uporabljene računalniške tehnologije, pogosto tipa naredi-sam, predstavlja pomembno sestavino dela.

Srečanja so dvodelna: predavanje ali pogovor in prezentacija ali kratkotrajna, manjša razstava, ki obsega zgolj delo ali dve. Predstavljena dela sotvorijo celoto obravnavane teme v posameznem Diskurzorju.