MG+MSUM

Diskurzor 001 | Ana Sterle, Nejc Trampuž, Gaja Zornada
18. april 2023 ob 18. uri
#

(Foto je generiral: Dall-e.)

Prvi v seriji pogovorov in razstav, posvečenih restavriranju digitalnih del

Diskurzor 001

18. april 2023 | 18:00 | Avditorij Moderne galerije, Cankarjeva 15, Ljubljana

Sodelujoči: Ana Sterle, Nejc Trampuž, Računalniški muzej (Gaja Zornada)
Umetniško delo na razstavi: Nejc Trampuž: Popolnoma drugačna prihodnost / Another Future Entirely
Moderator: Jaka Železnikar


Ana Sterle
Ana Sterle (rojena v Ljubljani, 11. oktobra 1996) je leta 2015 začela študij konserviranja in restavriranja likovnih del na UL ALUO. Leta 2019 je študirala konserviranje in restavriranje plastike, stekla, kovine in sodobne umetnosti na ESAPA v Španiji, kjer se je prvič srečala s problematiko konserviranja-restavriranja digitalne umetnosti. Istega leta je diplomirala na UL ALUO.
Med magistrskim študijem se je kot študentka pri projektu Re/Forma Viva ukvarjala z implementacijo digitalizacije propadajočih lesenih skulptur v parku Forma viva v Kostanjevici na Krki. V letu 2021/2022 se je izobraževala na področju računalništva na UL FRI. Danes je zaposlena v Posavskem muzeju Brežice.


Nejc Trampuž
Nejc Trampuž (1993) je multimedijski umetnik mlajše generacije, ki deluje na presečišču umetnosti, tehnologije in okoljskega aktivizma. Študiral je fotografijo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2016 diplomiral s pohvalo. Nadaljeval je študij na ALUO: leta 2019 je prejel nagrado ALUO za magistrsko delo, leta 2018 pa je en semester študiral na izmenjavi na bratislavski akademiji VŠVU. 
Zadnjih pet let je aktiven na področju okoljske in ekološke problematike, od leta 2019 je tudi aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Njegova značilna nasičena kolažna estetika se izraža v obliki multimedijskih projektov, v katere vpleta sodobne tehnologije, medije in pristope. Trampuž je imel nekaj deset samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji in tujini, prejel več nagrad za svoje delo in bil član več strokovnih žirij.
Nejc Trampuž Instagram
Nejc Trampuž: Popolnoma drugačna prihodnost
Producent projekta: LokalPatriot | Galerija Simulaker in konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

Računalniški muzej
Računalniški muzej v Ljubljani neprekinjeno deluje že od leta 2004. Z zbirko, ki danes obsega že več kot 6.500 primerkov strojne in programske opreme in povezanih predmetov iz zgodovine razvoja računalništva pri nas in v tujini, ter s tem povezanimi programi omogoča širši javnosti razumevanje visoke informatiziranosti naše družbe. Obenem posameznike spodbuja, da postanejo njeni angažirani, zavedni in zavestni soustvarjalci.
Laboratorij Računalniškega muzeja skrbi tako za ohranjanje ključnih delov zbirke v delujočem stanju kot tudi za napredno mostenje med sodobno in starodobno tehnologijo. Kot ambasador Unescovega projekta Software Heritage za zaščito programske dediščine se Računalniški muzej zavzema za priznanje računalniškega programja kot nesnovne kulturne dediščine človeštva.
Računalniški muzej


Jaka Železnikar
Jaka Železnikar je zaposlen v Moderni galeriji kot strokovni svetovalec, zadolžen predvsem za področje muzejske digitalizacije v njenem najširšem pomenu in obsegu. Leta 2010 je v Veliki Britaniji pridobil naziv MA, povezan s področjem novih medijev. Na tem področju od leta 1996 deluje tudi avtorsko, predvsem v polju spletne umetnosti in elektronske literature. Razstavlja mednarodno.
Je iniciator in vodja razstavno-diskurzivne serije Diskurzor v Moderni galeriji.
Jaka Železnikar


Diskurzor 
je serija šestih srečanj v letu 2023, posvečenih vprašanjem hranjenja, restavriranja in prezentiranja digitalnih umetniških del, še zlasti tistih, pri katerih programska ali strojna prvina uporabljene računalniške tehnologije, pogosto tipa naredi-sam, predstavlja pomembno sestavino dela.

Srečanja so dvodelna: predavanje ali pogovor in prezentacija ali kratkotrajna, manjša razstava, ki obsega zgolj delo ali dve. Predstavljena dela sotvorijo celoto obravnavane teme v posameznem Diskurzorju.

Priporočamo