MG+MSUM

Predavanje in vodstvo | Sezgin Boynik
3. marec 2023 ob 18. uri
#

Predavanje in vodstvo | Sezgin Boynik: Konkretna in vizualna poezija v Jugoslaviji in Nečist, demokratičen, konkreten: projekt Westeast


Petek, 3. marec 2023, ob 18:00 | Muzej sodobne umetnosti Metelkova +MSUM


Sezgin Boynik bo predstavil družbene vidike konkretne in vizualne poezije. 

Boynik bo v predavanju predstavil svojo publikacijo Sickle of Syntax & Hammer of Tautology: Concrete and Visual Poetry in Yugoslavia, 1968–1983 (Srp sintakse in kladivo tavtologije: konkretna in vizualna poezija v Jugoslaviji, 1968–1983), ki jo je uredil kot posebno številko (št. 90–91) stockholmske revije OEI. Po predavanju (c. 45 min.) bo Boynik predstavil tudi instalacijo o Westeastu, ki jo je pripravil za razstavo Umetnost na delu v +MSUM-u (c. 20 min.). 

Sickle of Syntax & Hammer of Tautology podaja prvi pregled zgodovine produkcije konkretne in vizualne poezije v socialistični Jugoslaviji med letoma 1968 in 1983 v angleščini. Publikacija se posveča primerom množično natisnjene konkretne poezije in s tem predstavlja tovrstne poetične eksperimente kot organsko povezane z družbenimi gibanji, kritičnimi teorijami in mladinskimi kulturnimi revolucijami. Boynik, gostujoči urednik te posebne številke revije OEI, bo govoril o konkretni in vizualni poeziji v socialistični Jugoslaviji in njenem neenakomernem razvoju ter poudaril njene konfrontacijske in organizacijske vidike.

Publikacija med drugim vključuje zapise o prvih letih oblikovanja OHO-ja in njegovih zapletenih teorijah o besedah in rečeh, intervju z Rastkom Močnikom o programirani umetnosti in političnem formalizmu, militantne polemike Gorana Babića, signalistična protislovja, subjektivne strukturne prijeme Judite Šalgo, zaumne eksperimente Vojislava Despotova, metabesedila Slavoja Žižka, poetične samoupravne študije Vujice Rešina Tucića, feministično zgodovinjenje šole eksperimentalne poezije društva Ažin, Westeastovo demokratizacijo vizualne poezije, izbor iz posebnih številk revij Pitanja, Problemi, Ulaznica, Dometi, Delo, Koraci, Vidik, Pegaz in veliko drugega gradiva, prvič prevedenega v angleščino in predstavljenega v eni publikaciji.




Sezgin Boynik je pisec, urednik in založnik. Živi v Helsinkih in Prizrenu. Piše in objavlja o mnogih temah, med drugim o punku, zaumu, konkretni poeziji in levi avantgardi. Ustanovil je Rab-Rab Press in bil ustanovni član Pykë-Presje.

Priporočamo