MG+MSUM

Laboratorij za nove medije | Srečo Dragan: Matrica Koincidenca Zmenkarski klub
19. januar 2023 ob 17. uri
#


Laboratorij za nove medije

Posvet o ohranjanju novomedijske kulturne dediščine: primer rekonstrukcije tehno performansa Sreča Dragana Matrica Koincidenca Zmenkarski klub iz leta 2006.  

Četrtek, 19. januar 2023 ob 17. uri | Seminarska soba, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Novomedijska umetnost sodi med najbolj neobstojne primere sodobne kulturne dediščine. Čeprav nastaja na špici tehnološkega razvoja, njene softverske in hardverske komponente prav iz tega razloga hitro zastarevajo in izginjajo. Problem izhaja iz težav pri arhiviranju projektov, ki so včasih radikalno odprti, odvisni od komercialnih računalniških platform in podatkovnih tokov v času nastanka.

Na posvetu bodo sodelovali avtor projekta Srečo Dragan in sodelavci s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. O modelih ohranjanja novomedijskih umetniških del bodo spregovorili prof. dr. Narvika Bovcon, prof. dr. Franc Solina in pred. dr. Borut Batagelj.

Družbeni mediji, digitalizacija vsakdanjega komuniciranja in upravnih postopkov sodijo med pomembnejše politično-kulturne izzive današnjega časa. A digitalizacija prinaša tudi vprašanje, kako ohraniti izvorno digitalno ustvarjalnost za prihodnje generacije na področju kulture. Postopki restavriranja, hrambe in zagotavljanje delovanja tovrstnih del se v veliki meri razlikujejo od postopkov, kot jih poznamo iz preddigitalnih oblik umetnosti.

Moderna galerija v okviru Laboratorija za nove medije odpira tudi vprašanja o ohranjanju izvorno digitalnih umetniških del. Skrb tudi za digitalno kulturno dediščino je eden od temeljev javne službe Moderne galerije kot državnega muzeja za vizualno in sodobno umetnost po letu 1900.

Dogodek je del raziskovalnega projekta Trajnostna digitalna hramba slovenske novomedijske umetnosti (ARRS J7-3158, 1. 11. 2021–31. 10. 2024), v katerem kot partner sodeluje tudi Moderna galerija.

Priporočamo