MG+MSUM

RAZSTAVA | Vuk Ćosić: Nacija – Kultura
13. oktober 2022–8. februar 2023
#
#
#
#
#

VUK ĆOSIĆ: NACIJA – KULTURA 
https://twitter.com/SonetniVenez | http://nacija-kultura.si/
Laboratorij za nove medije, Muzej sodobne umetnosti Metelkova +MSUM 

  
Odprtje: 13. 10. 2022 ob 19. uri
Trajanje razstave: 13. 10. 2022–15. 1. 2023
Podaljšano do 8. 2. 2023

Novi mediji so (že dolgo tega) prodrli v umetnost. 

Družbeni mediji, digitalizacija vsakdanjega komuniciranja in upravnih postopkov sodijo med pomembnejše politično-kulturne izzive današnjega časa. A digitalizacija prinaša tudi vprašanje, kako ohraniti izvorno digitalno ustvarjalnost za prihodnje generacije na področju kulture. Postopki restavriranja, hrambe in zagotavljanje delovanja tovrstnih del se v veliki meri razlikujejo od postopkov, kot jih poznamo iz preddigitalnih oblik umetnosti.

 

Moderna galerija v okviru Laboratorija za nove medije naslavlja tovrstna vprašanja, tudi s temeljnim znanstvenim raziskovalnim projektom Trajnostna digitalna hramba slovenske novomedijske umetnosti. Skrb tudi za digitalno kulturno dediščino je eden od temeljev javne službe Moderne galerije kot državnega muzeja za vizualno in sodobno umetnost po letu 1900.

 

Ćosićevo delo Nacija – Kultura predstavlja enega možnih pristopov k ohranjanju in posodabljanju novomedijskih umetniških del. Čeprav se sedanje delo tehnično izrazito razlikuje od izvirnika iz leta 2000, delo ohranja bogato medkontekstualno mrežo pomenov, predvsem pa osrednjo misel  detekcijo kulturnega utripa, kot ga nacija kaže skozi svojo uporabo spletnih tehnologij, v realnem času.

 

 

Nacija – Kultura

Izvirna različica tega projekta je nastala leta 2000 ob dvestoti obletnici Prešernovega rojstva. Narodni muzej je pripravil razstavo Pevec, ne bogat al sloveč, na kateri so bili zbrani predmeti, rokopisi in redke izdaje pesnikovih del. Ob tem sentimentalnem gradivu je bila – kot sodoben kontrapunkt – premierno predstavljena novomedijska refleksija z naslovom Nacija minus Kultura.

 

Po 22 letih je Ćosić – na pobudo Moderne galerije – projekt znova obudili, s posodobljenimi gradniki. Namesto izvorno uporabljene, danes preminule Mat'kurje je kot nepresahljivi vrelec iskrenih hrepenenj uporabili Twitter, namesto enako preminulega flash okolja pa dve bistveni aktualni tehnologiji: velepodatke (big data) in umetno inteligenco.

 

Podrobneje o delu avtor piše na spletni strani http://nacija-kultura.si ki tvori del razstavne celote, kot tudi Twitter bot, https://twitter.com/SonetniVenez.

 

Vuk Ćosić, internetni veteran in pionir spletne umetnosti, soustanovitelj Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila, je umetnik, ki je s svojimi deli predstavljen tako rekoč vseh mednarodnih pregledih (novo)medijske ter spletne umetnosti.
http://www.ljudmila.org/~vuk/

Kustos razstave: Aleš Vaupotič
Koordinator razstave: Jaka Železnikar

 

AI model: Marko Plahuta
Prelom: Irena Wölle
Video: Danilo Milovanović
Pisava Sonetni Venez: Type Salon
Okvirji: Okvir

 

Odnosi z javnostmi: Mateja Lavrič
Fotografije: Dejan Habicht
Tehnični koordinator: Tomaž Kučer
Tehnična ekipa: Boris Fister, Vojko Kmetič, Armin Salihović

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.