MG+MSUM

Predstavitev | Marko Plahuta o umetni inteligenci v delu Vuka Ćosića Nacija – Kultura
12. januar 2023 ob 17. uri
#

Predstavitvi bo sledil pogovor z Markom Plahuto, programerjem sistema umetne inteligence, umetnikom Vukom Ćosićem, kustosom Alešem Vaupotičem in koordinatorjem razstave Jako Železnikarjem.

 

Četrtek, 12. januar 2023, ob 17. uri
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM | Seminar


Strojno učenje in umetna inteligenca (UI) v računalništvu nista nova pojava, je pa zlasti UI v lanskem letu prestopila s področja stroke v najširše družbeno dogajanje in kaže, da bo imela na celotno družbo še nesluten, a zagotovo izjemno močan vpliv.

Sklop tehnoloških in hkrati družbenih vprašanj in vizij zadeva tudi polje umetnosti. Delo Vuka Ćosića Nacija – Kultura kot enega svojih ključnih elementov uporablja UI. Kako je zastavljena, kako deluje, kako je sposobna iz kratkega tvita razviti sonetu podobno besedilo?

Delovanje UI v okviru umetniškega dela bo predstavil njen programer, Marko Plahuta.

V pogovoru, ki sledi predstavitvi, bomo osvetlili vprašanja UI, programske in strojne opreme na področju umetnosti ter kaj uporaba teh sredstev pomeni za konserviranje, trajnostno hrambo, restavriranje in rekonstrukcijo del, ki temeljijo na rabi IKT.

Nenazadnje, uporaba UI v rekonstrukciji Ćosićevega izvornega istoimenskega dela (2000) vstopa v vlogo nadomestne tehnologije oz. storitve – aktivnosti uporabnikov na takrat aktualnem slovenskem imeniku in iskalniku MatKurja, ki danes ne obstaja več.