MG+MSUM

Anita Wach: Tri življenja
8. april 2022 ob 17:00
#

Anita Wach: Tri življenja 

performans 

V okviru projekta 30 stavkov

 

2. stavek: »Umetnost in narava, umetnost v naravi, si delita skupno strukturo: pretirana in neuporabna proizvodnja – proizvodnja, namenjena sama sebi, proizvodnja zavoljo obilja in diferenciacije.« Elizabeth Grosz

 

Tri avtonomne oblike življenja – dve s sposobnostjo gibanja, ena s sposobnostjo ustvarjanja kisika, vse s sposobnostjo čutenja. Tri bitja, vsako s svojo strategijo preživetja, iščejo načine, da poženejo korenine v betonska tla umetnosti. Hierarhija med njimi je zamegljena, narava njihovega sožitja je paradoksalna. Krhkost diktira razmerja med njimi, pasivnost narekuje smer gibanja. Edini načini, na katere lahko komunicirajo, so dotik, mišični krč in zakoni gravitacije.

 

Izvedba: Anita Wach, Jernej Škof, Aeschynanthus Rasta, Dypsis Lutescens, Kaktus

Umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec

Trajanje: 40 minut

 

Tri življenja je del projekta 30 stavkov, ki ga sestavlja 30 avtonomnih performativnih dogodkov na raznih javnih prizoriščih. Nabor performativnih strategij je raznolik: od intimnih solo nastopov do happeningov z več nastopajočimi, od popolnoma fizičnih dejanj do verbalnih monologov, od abstraktnih form do interaktivnih pobud. V 30 stavkih Anita premika meje svoje domišljije, svoj um in telo umešča v dialog z realnostjo vsakdanjega življenja in aktualne politike. Zbirka prebliskov, podob, impulzov in akcij je del ustvarjalne norosti, s katero Anita razvija svoje ideje tudi v Laboratoriju za uprizarjanje VN. Zaradi potrebe po demokratizaciji ustvarjalnega procesa, ki mu sledijo šibkost, obup, veselje in zmeda, se je Anita odločila, da s svojimi idejami vdre v javni prostor in se prepusti milosti in nemilosti občinstva. 30 stavkov bo osnova za novo produkcijo, načrtovano za pomlad 2023.

 

Avtorica Stavkov in izvajalka: Anita Wach
Avtor koncepta in umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec
Izvršna producentka in odnosi z javnostjo: Sara Horžen
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa

Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana