MG+MSUM

Maja Smrekar, Hvalnica evoluciji
10. oktober .2021
#

Nedelja, 10. oktober 2021, ob 16:00
Maja Smrekar, Hvalnica evoluciji
participativni performans
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

 

Vabimo vas k aktivni udeležbi na performansu Hvalnica evoluciji Maje Smrekar, ki bo v nedeljo, 10. oktobra 2021, ob 16. uri kot zaključni dogodek razstave Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu.

 

Koščena piščal iz Divjih bab, izdelana iz stegnenice mladega jamskega medveda, dokazuje, da so bili neandertalci razvita duhovna bitja, zmožna vzpostavitve zapletenih umetniških procesov. V 60.000 letih smo se po pritiskih mnogih geostrateških dejavnikov skozi zaporedja generacij, socialnih organizacijskih struktur ter vzponov in padcev sistemov iz enostavne praskupnosti razvili v kompleksno državno civilizacijo.

 

Ob zvokih neandertalčeve piščali je kultura kot metafizično vezivo družbe spremljala človeštvo že od pradavnine, čeprav se včasih vedemo, kot da se nič od tega ne bi zgodilo.

 

Na repliko neandertalčeve piščali bo igral Boštjan Gombač.

 

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ. Udeležijo se ga lahko samo osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od PCT pogojev. Število obiskovalcev je omejeno na 25, obvezne prijave sprejemamo na recepcijaMSUM@mg-lj.si ali po telefonu na 01/2416825.

 

Dogodek je del razstave Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu, ki je del štiriletnega programa Naše mnoge Evrope, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala s partnerji in ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Konfederacija Internacionala združuje sedem evropskih muzejev: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenija); Museo Reina Sofía (Madrid, Španija); MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Španija); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, Belgija); Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varšava, Poljska), SALT (Istanbul in Ankara, Turčija) in Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nizozemska), ter partnerji HDK-Valand Academy of Art and Design (HDK-Valand, Göteborg, Švedska) in National College of Art and Design (NCAD, Dublin, Irska).