MG+MSUM

KRATKO PREDAVANJE | Domen Ograjenšek: Na moji koži strašno straši
Torek, 28. januar 2020 | 18.00
#

Domen Ograjenšek

Na moji koži strašno straši
kratko predavanje



Kratko predavanje ob razstavi Žive Božičnik Rebec: Topical Applications 2, ki je na ogled v Prepihu, +MSUM.
 

Ko panelistka ameriške medijske hiše MSNBC ob razpravi o demokratskih kandidatih nagovori stališča vermontskega senatorja z opazko “Bernie Sanders makes my skin crawl,” nesluteno zadane ob nenavadno materialiteto, v kateri se nakazuje možnost razrešitve zagat, ki se v času splošnega razmaha “fake news”, “deep fakes”, itd. porajajo okoli vprašanja resnice in dejstvenosti.

 

Naježeno kožo pokaže kot eno tistih zastarelih orodij, ki se v času kriz, utegnejo izkazati za ključna. Kot bajalica, ki nas bo sredi informacijskih vojn pripeljala do pravega vira. Odprte pore, naježene kocine, prisluhnejo spektralnim glasovom informacijskega mrmranja, tako da ob ključnem trenutku, ko nam nevarnost resno preti, ta zažene svoje imaginarne mehanizme, nevidne vajeti, ki skoznjo spuščajo vrsto teles: toksinov, hranil — spektralnih gostov, informirajočih afektivno valovanje centralnega živčnega sistema, naše razpoloženje, inhibicije, težnje in naposled prepričanja.

 

Zdi se, da govor več ne zadošča. Ko panelistka poseže po telesu, naleti na kožo kot razprostrto hišo strahov.

 


__________________
Domen Ograjenšek je pisec, kritik in kurator. Ima diplomo iz filozofije z Univerze v Ljubljani in je trenutno doktorski kandidat na Inštitutu za kulturne študije in umetnostno teorijo na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju.

Priporočamo