PERFORMANS | Via Negativa: Deveta
Četrtek, 11. oktober 2018 | 19:00 | Stara elektrarna
#

Via Negativa

Deveta

 

Galop skozi Beethovnovo Deveto simfonijo. Od absolutizma do socializma… Od defetizma do optimizma… Od populizma do vulgarizma… Dobrodošli v hlevu humanizma.

 

Predstava temelji na mislih Giorgia Agambna o humanizmu kot antropološkem stroju, ki sistematično suspendira žival – človeka definira zgolj v razliki od živali. V tem smislu v novodobnem subjektu zeva vedno večja pomenska praznina, ki jo poskušajo zapolniti ideologije. Civilizacija postaja vse težja ideološka prtljaga, posameznik, kot receptor ideoloških konstruktov, se postopoma seseda pod bremenom njihovih imperativov. Ali kot pravi Peter Sloterdijk: »Poskus krotitve človeka ni uspel. Barbrarski potencial civilizacije se povečuje; bestializacija človeka se stopnjuje.«

 

Deveta galopira skozi celotno zvočno pokrajino Beethovnove 9. simfonije. Na eni strani »mojstrovina zahodne civilizacije.« »Veličastna in kompleksna.« »Sublimna.« »Presunljiv izraz človeškega duha.« »Izbruh triumfalne vizije bratstva.« Beethovnova Deveta. In na drugi strani mi: Goli in sumničavi. Nič veličastnega. Nič triumfalnega. Ne kompleksni, temveč reducirani. Ne sublimni, temveč eksplicitni. Zaslepljeni od podob, ki jih vidimo. Oglušeli od zvokov, ki jih slišimo. Iščemo izgubljeno povezavo z Živaljo.

 

Predstava je kolektivno delo skupine.
Performerji: Loup Abramovici, Grega Zorc, Jaka Lah, Anita Wach, Magdalena Tuka
Koncept in režija: Bojan Jablanovec
Koreografski nadzor: Anita Wach
Glasba: Ludwig van Beethoven, Simfonija št. 9, Herbert von Karajan, Berlinska filharmonija, 1963
Oblikovanje mask: Barbara Stupica
Oblikovanje luči: Igor Remeta
Video: Ana Čigon
Tehnično vodstvo: Igor Remeta
Producentka: Špela Trošt
Odnosi z javnostjo: Sara Horžen

 

Produkcija: Via Negativa
Koprodukcija: JaJaJa NeNeNe Varšava
Partnerji: Bunker Ljubljana / A Part Festival Katowice / Fundacija Ciało/Umysł Varšava
Projekt sta finančno podprla mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Poljske.

 

Povezava: Via Negativa

 

Performans se povezuje s programom razstave Nebeška bitja. Ne človek ne žival.

 

______________________

Via Negativa je mednarodna platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti, ki pod umetniškim vodstvom režiserja Bojana Jablanovca deluje od leta 2002. VN se osredotoča na raziskavo in snovanje različnih strategij scenskega uprizarjanja, s poudarkom na etiki in živosti uprizoritvenih praks, postopkov in žanrov. Pri svojem delu VN zavestno radikalizira in relativizira lastno pozicijo s samoironijo in humorjem, razvija kolektivne postopke ustvarjanja in vztraja na individualnem prevzemanju avtorske odgovornosti. Izvedbene strategije VN so zelo različne: performans, teater, ples, predavanje, radikalne telesne prakse, video, galerijski projekti… Od danes  je VN realizirala več kot 70 projektov, pri katerih je sodelovalo več kot 90 performerjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Belgije, Španije, Irske, Poljske, Danske, Finske, Velike Britanije, Islandije, Romunije in Madžarske, in so doslej gostovali v 24 evropskih državah in ZDA.

Priporočamo