MG+MSUM

TRAJAJOČI PERFORMANS | Maja Smrekar: Delo in dom, 2018
Torek—petek | 11.—​13. julij 2018 + 17.—​20. julij 2018 | 10.00 — 18.0
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Maja Smrekar

Delo in dom

performans, 2018​


Otvoritev skupinske razstave in performans: 10. julij 2018, ob 20.00 uri
Trajanje performansa: od ponedeljka do petka, 11.—​13. julij 2018 ter 17.—​20. julij 2018, od 10.00 do​ 18.00 ure

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), 2. nadstropje

 

Po premierni predstavitvi najnovejšega dela umetnice Maje Smrekar z naslovom Delo in dom na festivalu Click na Danskem, je bil performans prvič predstavljen ljubljanski publiki skupaj z delom Hibridna družina na skupinski razstavi Nebeška bitja. Ne človek ne žival v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM.

 

Umetnica in njena živalska spremljevalka bosta v prvih dveh tednih razstave, od torka do petka, v odpiralnem času muzeja predla volnene niti iz pasje dlake in las. 

 

Uporaba kolovrata kot storitvena gesta s svojo fizičnostjo objektivizira žensko telo kot delovno sredstvo. Projekt je odziv na populistične ideje, v katerih pomen naroda narašča, rodnost pa je posledično vse večja vrednota. Žensko telo skozi takšno družbeno regresijo v mnogih primerih ponovno postaja last države, prava in ideologije, zaradi česar se avtorica v performansu vrača k preživelemu načinu produkcije, napredna tehnologija pa je kontrast temu simptomu. V projektu Delo in dom Maja Smrekar vključi svojo Hibridno družino v proizvodnjo volnenih niti iz dlake in las, spredenih v socialno tkanino, ki je ne določa tehnologija, ampak ustvarjanje povsem novega hibridnega odnosa. Arhetipski odnos ljudi in psov, povezanih v hibridno skupnost, tako parafrazira Frans De Waalovo ugotovitev, da so "korenine politike starejše kot človeštvo samo".

 

 

Soprodukcija: Festival Click / Kulturværftet (Helsingør, Danska / Denmark) in Galerija Kapelica / Zavod Kersnikova (Ljubljana)

Podporniki: Bikuben Foundation, Danish Arts Council, Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Sodelavci in svetovanje: Lovrenc Košenina, Bojana Ažman, Michaela Selmani, Anže Sekelj, Gia Gruden

Foto: Sandra Odgaard / Thinkalike

 
Priporočamo