MG+MSUM

PERFORMATIVNA »NE-VODSTVA« | Neža Knez
Petek, 20. april 2018, ob 17:00
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

NEŽA KNEZ

Performantivna »Ne-vodstva«

 

Obstajajo prakse, ki služijo umetnosti in njenim institucijam, na drugi strani pa imamo prakse, ki služijo življenju ter nam samim.

 

Vedno znova hočemo dokazovati eno samo resnico; da je to to, da je to tukaj, (se) prepričati, da obstaja nekaj. Hočemo se dotakniti, pogledati in prisluhniti. Želimo si mirnosti in gotovosti, radi bi imeli vse pod nadzorom in bojimo se dvomiti. Kaj se dogaja, ko začnemo zares misliti (skozi) telo? Mišljenje telesa ali misel je razsežnost izven sebe, največkrat brez jasnega zavedanja. Toda po drugi strani ravno ona, misel sestavlja telo skozi neoprejemljivost ali njeno uhajanje.

 

Neža Knez ne napoveduje vodstva, temveč pogovore in interpretacije. S tem ne misli teoretične analize, temveč telesno refleksijo. Obiskovalci ne boste poslušali ali bili vodeni, ampak boste odgovarjali in reagirali na umetniška dela ter na vse, kar je prisotno v prostoru. Na koncu ne bo zaključka ali (pravih) odgovorov, odprlo se bo kvečjemu še več vprašanj.

 

Umetnica ni tista, ki ve, ampak se skupaj z obiskovalci sprašuje skozi različna izrazna sredstva. Vse to daje razstavi in njenemu prostoru živost; mesto ponovnega razmisleka o umetniških delih, umetnosti, življenju in nas samih.

 

Urnik "ne-vodstev" v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM:

Petek, 20. april 2018, ob 17:00

Petek, 18. maj 2018, ob 17:00

Petek, 1. junij 2018, ob 17:00

 

_____________________

Neža Knez (1990) je rojena v Ljubljani. V letu 2014 je diplomirala iz smeri kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, leta 2017 pa magistrirala na isti instituciji, pod mentorstvom mag. Jožeta Baršija. Za svoj umetniški izraz uporablja različne medije, kot so: avdio, video, fotografija, risba, klasični materiali, performans.

 

Je dobitnica nekaterih vidnejših nagrad: Priznanje (2012) in Nagrada (2014) za izjemne študijske dosežke na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nagrada za inovativni pristop k umetniški grafiki ”Zlata preša”(2015), Prešernova nagrada (Univerza v Ljubljani) za izjemne študijske dosežke (2015), v letu 2016 in 2018 je bila nominirana za osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji OHO (nagrado je ustanovil Inštitut P.A.R.A.Z.I.T.E. (Ljubljana), leta 2006 v sodelovanju z Fundacijo za civilno družbo (New York)), v letu 2017 pa je sodelovala na Bienalu mladih v Tirani in pa za svojo magistrsko nalogo prejela najvišje priznanje z odliko Summa Cum Laude (2017). 

 
Priporočamo