MG+MSUM

Franc Curk: Sanje, 1989 | Kinetična grafika, 1986-1988
#

Franc Curk

Sanje

računalniška animacija, 4:21 min, 1989, posebna omemba žirije Ars Electronica 1989 Prix

 

Kinetična grafika

elektronska instalacija, 53,5 x 45,5 cm, 1988

elektronska instalacija, 52,5 x 45,5 cm, 1987

elektronska instalacija, 45,5 x 43 cm, 1986

elektronska instalacija, 53 x 45 cm, 1988

 

Računalniška strojna oprema je bila pod nadzorom različnih slik, ki so temeljile na svetlobni polarizaciji. Osnovni motiv avtorjevega dela na področju animacije v realnem času je problem obdelave v realnem času v umetniških delih. Sprva je računalnik avtorju služil kot sredstvo za pripravo predlog za slike in grafike v analognih grafičnih tehnikah. Kasneje je z izboljšanjem zmogljivosti računalnikov in možnostjo izdelave računalniških grafik z igličnimi tiskalniki začel tiskati prve printane grafike. Ploterji so bili v 80. letih za umetnike povečini še vedno predragi in nedostopni. Kot likovni tehnolog se ni omejil samo na računalniško grafiko, temveč je istočasno raziskoval tudi možnosti uporabe sodobnih elektronskih sredstev (npr. fax, video, računalniška animacija, holografija, termosenzibilni tekoči kristali, pa tudi elektrostatični senzibilni tekoči kristali) v likovni umetnosti.

 

Curk je med drugim avtor in inovator tako imenovane kinetične grafike, ki je priključena na električno omrežje. Kinetične grafike vsebujejo avtorske mikroprocesorske sklope, ki so zametki instalacij, ki jih danes upravljajo mikrokontrolorji.

 

Tehnična oprema:

Franc Curk se je z računalniki in njihovo uporabo v umetnosti začel ukvarjati takoj, ko so se na tržišču pojavili prvi osebni računalniki. Najprej je delal na računalniku ZX Spectrum s 46Kb, kasneje na računalnikih Sinclair QL s 128 Kb in Sanyo 386.

 

Ključne besede:

kinetična grafika

ZX Spectrum

Sinclair QL

Sanyo 386.