MG+MSUM

VODSTVO | Pionirji računalniške umetnosti | Ida Hiršenfelder in Miha Turšič
Četrtek, 17. november 2016 | 17:00
#

Vabimo vas na prvo javno vodstvo po razstavi Pionirji računalniške umetnosti. Vodila bosta Ida Hiršenfelder in Miha Turšič.

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Četrtek, 17. november 2016, ob 17.00 uri

 

Razstava bo predstavila postopke, s katerimi so umetniki in umetniške skupine na presečišču med različnimi področji umetnosti (programirana umetnost, elektronska glasba, multimedialno gledališče) napovedali rabo računalnikov še pred njihovo popularizacijo in množično uporabo.

 

Razstava predstavlja nekatere izhodiščne teme, ki so umetnike in umetnice zanimale v začetnem obdobju računalniške umetnosti. Teme kot so programirana in interaktivna umetnost, kibernetični prostor, računalniška animacija v realnem času, elektronska generativna glasba in video, odzivni prostori so napovedovale kompleksna interdisciplinarna raziskovanja v intermedijski umetnosti kot jih poznamo danes. 

 

Umetniki na razstavi: Franc Curk, Goran Devide, Hidrogizma, Brina Jež Brezavšček, Marko Košnik, Seta Mušič, Skupina OHO (Marko Pogačnik), Marko Peljhan, Marjan Šijanec, Miha Vipotnik, Edward Zajec

 

 

__________________

Istočasno bo potekala tretja menjava v instalaciji Ditopia Lux Inštituta Egon March. Sprehodila nas bo med Malim salonom in Muzejem moderne umetnosti v Rijeki. Marko Košnik je portretiral delavce MMSUM med postavljanjem in otvoritvijo razstave; sprehodimo se ne le skozi pisarne, arhive in knjižnico, temveč tudi po depojih inštitucije, v kateri je bila Diopia Rijeka premierno postavljena na bienalu Quadrilateral 3, 2009. Po javnem vodstvu na razstavi bo Marko Košnik imel tudi predavanje Iz glasnih tišin v svetle teme; predavanje s primeri iz arhivov Inštituta Egon March, ki bo potekalo v 17. november 2016, ob 18. uri Projektni sobi, SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, Ljubljana.

Priporočamo