MG+MSUM

PREDAVANJE | Marko Košnik | 88 let od Moža s kino kamero do Dame z dlančnikom
Sreda, 26. oktober 2016 | 18:00
#
#
#
#
#
#

Marko Košnik

88 let od Moža s kino kamero do Dame z dlančnikom

Predavanje

 

Sreda, 26. oktober 2016 ob 18. uri, Seminar, +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana
 

V instalaciji 'Ditopia Lux' bomo konec oktobra iz dobrih 3 kilometrov interaktivnega sprehoda po ljubljanskih ulicah prestopili v 14 kilometrski treking s kamero preko Istanbula. Marko Košnik bo menjavo programa pospremil s predavanjem '88 let od Moža s kino kamero do Dame z dlančnikom'; do takrat se še vedno lahko interaktivno sprehodite od Sedlačka v Evro centru, predstave Živadinova v pivovarni Union, Petričeve v podhodu Ajdovščina, Gotovca v Mali galeriji, skupine BridA na Tromostovju, in nazaj do Smrekarjeve, Amona in Kamnika v Kiberpipi ter Doepnerja in Vaupla v Galeriji Kapelica. 


Projekt Ditopia Lux je del razstave Nizkoproračunske utopije v koprodukciji Inštituta Egon March, Galerije Kapelica in +MSUM.

 

• Džiga Vertov s kamero prepotuje lep del še ne desetletje cvetoče Sovjetske zveze in leta 1927 predstavi filmski manifest abstraktne, na ritmu gibljivih struktur osnovane umetnosti, ki jo utemelji na neposrednem soočenju in provokaciji snemalca in kamere z akterji sredi vsakdanjega utripa.

 

• Marko Košnik med leti 2005 in 2011 prehodim kilometre ulic do globin javnih in intimnih prostorov, od Istanbula do Helsinkov, Estonije in Portugalske, od Maribora do Ljubljane in Reke, od Dunaja do Tirane in istrskega Novigrada, in fotografiram med hojo na vsake tri korake, da bi sestavil serije pohodnih animacij v zaključenih ciklih.

 

• Brez ambicij po neposredni primerjavi z revolucionarnim filmskim genijem v predavanju “88 let od Moža s kamero do Dame z dlančnikom” preizprašujem sugestivno moč podob, posredovanih preko omrežij, od medijskih centrov sredi globalnih aren in od posameznikov k posameznikom, preko časovnih in prostorskih dalj, kako so se sprevrnile in prerodile skozi instrumente, s katerimi bi še nedolgo tega organizirani kolektivi zmogli iniciirati kontinentalne revolucije: v narcisistična orodja osame in osebne samospoznave? ali samopozabe?

 
Priporočamo