KULTURNA SOSESKA | Dogodki ob praznovanju prve obletnice
Sobota, 17. september 2016 | 11:00—18:30
#
#

Sobota, 17. september 2016; 11.00 - 13.00; 17.00 - 18.30

Moderna galerija, Ljubljana

 

V soboto, 17. septembra bomo praznovali prvo obletnico ustanovitve kulturne soseske. Pred natanko enim letom smo se kulturno - umetniške institucije v neposredni soseščini (Društvo slovenskih pisateljev, Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, SNG Opera in balet Ljubljana) združile z namenom, da obudimo idejo kulturne soseske, ki nudi svojim obiskovalcem prednost uživanja raznolikih kulturno - umetniških programov na enem mestu. V preteklem letu smo že organizirali  vsebinsko in časovno povezane dogodke, prvo obletnico pa obeležujemo z vodenimi ogledi razstav in institucij ter kreativnimi delavnicami, ki jih z literarnimi prispevki povezujeta pisateljica, pesnica in glasbenica  Cvetka Bevc ter pisatelj in publicist Andrej Predin. Dan v kulturni soseski se bo zaključil v Jazz klubu Gajo na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

 

Povezava na Programsko zgibanko.

 

PROGRAM v MODERNI GALERIJI

11:00 13:00

Izberi svoj dan!

Ustvarjalna delavnica za vse generacije

Na razstavi Onkraj naše oble v Moderni galeriji lahko dežuje, ali sije močno sonce, naenkrat se znajdemo sredi nevihte, ali  celo na Marsui. Umetnik Vadim Fiškin nas s svojo instalacijo Izberi svoj dan vabi, da izberemo dan, ki ustreza našemu počutju , na delavnici pa se bomo  lotili ustvarjanja in odkrivanja umetniških svetov, ki so » onkraj naše oble«. Na delavnici nas bo obiskal tudi pisatelj Andrej Predin.

 

17:00

Javno vodstvo po 8. trienalu sodobne umetnosti U3 Onkraj naše oble

Glavna tema letošnjega U3-ja je kozmos.  Človeško kulturo in politiko določajo kozmične energije, ki nenehno prehajajo med redom in kaosom. Obenem pa se prostor vesolja predstavlja kot poslednja meja, kot poslednja možnost človekovih resničnih podvigov. Raziskovanje vesolja za kustosa trienala, slavnega ruskega filozofa Borisa Groysa, nima nobene neposredno uporabne funkcije in je v tem pogledu podobno romantičnemu idealu umetnosti in poezije. Pred in med rusko revolucijo so ruski avantgardni umetniki videli kozmos kot pravo mesto za komunistično družbo – onkraj vseh meja, ki ločujejo ljudi na zemlji. V našem času politike identitete deluje kozmos kot še poslednje obzorje univerzalizma – ne verskega ali ideološkega, temveč materialističnega univerzalizma.

Po razstavi bo vodila Anja Srdoč, vodstvo pa bo z verzi najnaprednejšega pesnika svojega časa Srečka Kosovela  uvedla pisateljica Cvetka Bevc.