MG+MSUM

OUTSIDER | Predstavitev revije
6. maj 2016 | 19.00 | Avditorij Moderne galerije
#
#
#
#
#
#
#

Predstavitev revije Outsider na kateri bosta avstrijska arhitektka Tanja Kogler-Rainer in umetnik Peter Kogler predavala o svojem ustvarjanju v evropskem kontekstu. Urednika revije Outsider Tinka Prekovič in Matevž Granda pa bosta predstavila vsebino 5. številke.

 

Revija Outsider je naprodaj v Knjigarni +MG, vse izdaje držimo tudi v Knjižnici MG+MSUM (Maistrova 3).

 

Sledi druženje ob glasbi in pijači v kavarni Moderna.

 

Peter Kogler je avstrijski umetnik, ki se je na mednarodni sceni uveljavil v poznih sedemdesetih. Njegova dela prepletajo prostor, medije in arhitekturo. Koglerjev opus je močno zaznamovala radikalna odločitev iz leta 1984, da bo kot edino orodje za ustvarjanje uporabljal računalnik. »Z mutiranjem preprostih elementov iz dostopnih računalniških programov je razvil lastno, labirintu podobno strukturo, ki ponazarja po eni strani notranji organski svet in po drugi zunanji, urbani svet človeka.« (Edelbert Köb, Mumok 2011) Peter Kogler je od leta 1997 profesor na dunajski akademiji za likovno umetnost in vodi oddelek za računalniško in video umetnost. Od leta 2008 je profesor za grafično oblikovanje na akademiji v Münchnu.

 

Tanja Kogler-Rainer je arhitekturo študirala na tehniški univerzi v Innsbrucku in na Dunaju. Je avtorica več stanovanjskih objektov, med njimi hiše Geppert v Leopoldsdorfu (2004), za katero je prejela nagrado Niederösterreichischer Holzbaupreis. V letih od 2008 do 2012 je prenovila domačijo in atelje v Prekmurju. Sicer pa se je strokovno specializirala za oblikovanje pohištva, notranje opreme in razstavnih postavitev.

 

Outsider je mednarodna revija o arhitekturi, širši kulturi in zanimivih osebnostih. Revija je nastala zaradi navdiha ob bogatem kulturnem prostoru, iz ljubezni do ustvarjanja in iz upora proti pasivnosti. Izhaja v slovenski in nemški izdaji. Prva številka revije Outsider je izšla 6. maja 2015. Revija izhaja štirikrat letno in v vsaki izdaji obsega med 184 in 192 strani avtorskih vsebin. Tiskano revijo dopolnjuje spletna platforma www.outsider.si. Gre za medij o kulturi, ki je hkrati polemičen, kritičen in privlačen za bralce različnih profesionalnih izhodišč in generacij. Opozarja na prostorske presežke, identificira pomanjkljivosti ter raziskuje in govori s tistimi, ki so zanje odgovorni. Skozi optiko prostora se odziva na aktualne družbene situacije, jih reflektira, kritično ocenjuje ali predstavlja kot primere pozitivne prakse.

 

Foto:  Peter Kogler, Moderna galerija, 1996

 
Priporočamo