MG+MSUM

VODSTVO | dr. Marko Jenko | BOGOSLAV KALAŠ | Stroj za slikanje
20. marec 2016 | 11:00
#
#
#

Vabimo vas na javno vodstvo po pregledni razstavi Bogoslava Kalaša Stroj za slikanje v nedeljo 20. marca 2016 ob 11.00, 28. februar 2016 ob 11.00 uri in nedeljo, 24. januarja 2016 ob 11.00 uri. Vodil bo kustos razstave dr. Marko Jenko. 

Pregledna razstava Bogoslava Kalaša je prva celostna predstavitev avtorja, ki je leta 1971 izumil stroj za slikanje - napravo, ki je tako velika in zapletena, da ne more zapustiti umetnikovega ateljeja v Radomljah. 
Na razstavi si lahko ogledate več kot 140 del, od katerih jih je krepka večina iz zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, na ogled pa je tudi dokumentarni film avtorjeve hčerke Žive Kalaš Rožman, ki predstavlja Kalaševo ustvarjanje v svojevrstni tehniki, ki jo je poimenoval aerografija. 

Bogoslav Kalaš ima dolg slikarski staž, saj razstavlja že od leta 1966, a ne pogosto. Svojo prvo samostojno razstavo je imel v Koncertnem ateljeju Društva slovenskih skladateljev leta 1972 v Ljubljani, doslej najobširnejšo oziroma pregledno razstavo pa leta 1996 v Mestni galeriji Ljubljana. Zaradi njegove tehnike in izrazito tradicionalne motivike (akt, tihožitje, krajina, potret, žanr v ožjem pomenu besede) ter posledične neaktualnosti njegovih del v določenem obdobju velja tudi za skupinske razstave, da niso številne oziroma da ga kustosi razstav vanje pogosteje vključujejo šele v novem tisočletju (npr. pregledne in tematske razstave slovenske umetnosti).

 
Priporočamo