Metka Krašovec, pregledna razstava

Kustosinja: Martina Vovk

 

Pregledna razstava je posvečena 70. obletnici Metke Krašovec , ki jo je umetnica praznovala lani. Obenem jo posvečamo tudi njenemu neprekinjenemu in izredno plodnemu ustvarjalnemu obdobju, ki zajema štiri desetletja kontinuiranega umetniškega delovanja. Pregledna razstava tako obsega predstavitev vseh glavnih slogovnih in vsebinskih poglavij, ki jih je Metka Krašovec prehodila od začetka ustvarjalne kariere v začetku sedemdesetih let 20. stoletja do danes.

 

Razstava je postavljena v petih dvoranah v zahodnem krilu Moderne galerije, v katerih so zastopana osrednja vsebinska poglavja slikarstva Metke Krašovec: t.i. »rdeče slike« iz začetne faze njenega ustvarjanja med letoma 1970 in 1979, risbe in slike na papirju iz obdobja »nove podobe« iz osemdesetih let, »neoklasicistične podobe« obrazov, ki nastajajo od konca osemdesetih let dalje, in zadnje obdobje, v katerem se t.i. neoklasicistična manira razvija v slikarstvu in risbi na štuku v svojevrstno ikonografijo angelskih figur v pokrajinah, labirinte cipres in mediteranskih gajev.

 

Izbor del na razstavi in postavitev razstave je plod tesnega sodelovanja umetnice Metke Krašovec in kustosinje dr. Martine Vovk. Na razstavi je predstavljenih 65 slik večjih formatov in 120 risb na papirju, ki smo si jih za to priložnost izposodili iz številnih slovenskih zasebnih in javnih zbirk. Ob razstavi je izšel izčrpen katalog evrov) , ki ga je oblikoval Novi kolektivizem in ki prinaša študije dr. Petje Grafenauer, dr. Miklavža Komelja, Andreja Medveda, dr. Tonka Maroevića, dr. Martine Vovk, avtobiografski zapis Metke Krašovec in številne reprodukcije. Cena kataloga je 28 evrov in ga lahko kupite v knjigarni Moderne galerije.

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, za pripravo in tisk kataloga sta prispevala Mides international d.o.o. in Dekleva Gregorič arhitekti.

 

- -

ARHIV

Vodeni ogledi po razstavi Metke Krašovec:

četrtek, 12. 4. ob 17.00

sreda, 18. 4. ob 17.00

nedelja, 22. 4. ob 11.00 - Metka Krašovec, JAVNO VODSTVO

sreda, 25. 4. ob 17.00

 

VODENI OGLED ZA OTROKE

sobota, 21. april ob 11.00