MG+MSUM

Moderna galerija + Muzej sodobne umetnosti Metelkova

Od enega muzeja k dvema: Muzeju moderne umetnosti in Muzeju sodobne umetnosti

26. novembra 2011 odpira vrata Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

 

Novinarska konferenca: Petek, 25. 11., ob 11. uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3

 

 

Lociran v novi ljubljanski kulturni četrti, ki se oblikuje na področju nekdanje vojašnice in v bližini Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, bo Muzej sodobne umetnosti Metelkova prvi muzej 21. stoletja v Sloveniji.

 

Vabimo vas na zgodovinski dogodek - odprtje nove enote Moderne galerije, Ljubljana in - Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), ki bo v soboto, 26. novembra, ob 20. uri, v prostorih MSUM in na ploščadi muzejskega kompleksa na Metelkovi.

 

Po več kot petnajstih letih, ko je Moderna galerija dobila v uporabo eno izmed stavb v nekdanji vojašnic na Metelkovi, bo tam končno ugledal luč sveta Muzej sodobne umetnosti, nova enota Moderne galerije. V MSUM bo svoj stalni dom našla zbirka sodobne umetnosti (nacionalna in tuja zbirka Arteast 2000+) in pripadajoči razstavni program. Na lokaciji Metelkove bodo tudi skupni strokovni oddelki razširjene institucije: dokumentacija, knjižnica in restavratorska delavnica.

 

Novi muzej odpiramo z razstavo Sedanjost in prisotnost. Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in nacionalne zbirke MG+MSUM / Moderna galerija, Ljubljana plus Muzej sodobne umetnosti Metelkova. Koncept razstave, katerega avtorji so kustosi Zdenka Badovinac, Bojana Piškur in Igor Španjol, se ukvarja z različnimi oblikami časa.

 

MSUM odpiramo tudi z razstavo Muzej afektov, v okviru projekta Internacionala*, ki združuje dela štirih pomembnih evropskih muzejev: Moderne galerije, Ljubljana, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) iz Barcelone, Van Abbemuseum iz Eindhovna in Museum van Hedendaagse Kunst iz Antwerpna (M HKA). Kustosi razstave so Bart de Baere, Bartomeu Marí; z Bojano Piškur, Leen De Backer, Tereso Grandas.

 

Poleg otvoritvenih razstav bodo na ogled tudi posebni projekti. Med njimi Povezave, namenjene interaktivnemu povezovanju muzeja z njegovimi uporabniki, publiko in tudi z različnimi lokalnimi in mednarodnimi akterji. Prostor Povezav je bil koncipiran in oblikovan v sodelovanju z umetnico Apolonijo Šušteršič, ki bo tam predstavila tudi svoje prejšnje projekte, povezane prav z nastajanjem MSUM. V sklopu Povezav so predstavljena tudi mreženja MSUM z drugimi akterji in institucijami tako v lokalnem kot v mednarodnem prostoru, še zlasti pomembna je mreža Internacionala. V sodelovanju z Apolonijo Šušteršič in študenti arhitekture se je razvil koncept in podoba Knjigarne Depo.

 

V pritličju bo razstavljen tudi umetniški projekt e-flux video rental (EVR), donacija umetnikov Antona Vidokla in Juliete Aranda, ki je bil zasnovan kot video arhiv, prostor za projekcije in brezplačna izposojevalnica videov.

 

Otvoritev novega muzeja pa spremlja še ena pomembna donacija in sicer stenska risba mednarodno uveljavljenega romunskega umetnika Dana Perjovschija z naslovom Leta 1990 smo govorili o svobodi, zdaj govorimo o denarju, ki analizira pojav borbe za preživetje v umetnosti. Ob tem, ko je Moderna galerija svojo dejavnost razdelila med dve stavbi, je dobila tudi nov znak, ki je donacija njenih stalnih sodelavcev iz skupine Novi kolektivizem.

 

* Internacionala je nova medinstitucionalna oblika dolgoročnega sodelovanja med petimi evropskimi muzeji in arhivi. Ustanovne članice Internacionale so Moderna galerija iz Ljubljane, Museu d'Art Contemporani iz Barcelone (MACBA), Van Abbemuseum iz Eindhovna, Július Koller Society iz Bratislave in Museum van Hedenaagse Kunst iz Antwerpna (M HKA).