MG+MSUM

Kje je Zalograd?

Vljudno vabljeni na prvo javno predstavitev projekta ZALOGRAD v ponedeljek, 20. decembra 2010 ob 18.00h v Moderni galeriji, Tomšičeva 14, Ljubljana.

 

V ljubljanskem okrožju Zalog odrašča nova generacija mladostnikov. Mladi iz Zaloga imajo svoje korenine v raznoliki in bogati mešanici kulturnih ozadij držav bivše Jugoslovije. To je botrovalo razvoju lastne urbane identitete Zaloga, z lastnimi urbanimi prizorišči in urbano (ne)perspektivo.

 

S projektom ZALOGRAD je skupina umetnikov, arhitektov in socialnih raziskovalcev začela preučevati urbani prostor Zaloga z gledišča mladih. Kakšen je njihov odnos do mesta, kaj je zanje v mestu pomembno, kje vidijo prihodnost Zaloga? Projekt ZALOGRAD gradi komunikacijo med mladimi uporabniki tega dela mesta in poskuša premoščati predsodke med različnimi generacijami uporabnikov: kdo so oni - kdo smo mi?

 

Skupina raziskovalcev in umetnikov raziskuje načine ustvarjanja vrste novih urbanih prizorišč, ki bodo v prihodnosti izpolnjevalia potrebe mladih v Zalogu. Na teh prizoriščih lahko mladi prvič prevzamejo pobudo za gradnjo dela svojega mesta - ZALOGRADA.
ZALOGRAD, ki ga pripravlja ekipa z mladostniki je osnova za izdelavno priročnika o dojemanju urbanih prostorov, ki bo eden od rezultatov sodelovanja v okviru širšega projekta Javno mesto.

 

Prispevki:
Erika Dolenc (socialna delavka, ČMC (Četrtni mladinski center Zalog), Ana Džokić in Marc Neelen (STEALTH.unlimited, Rotterdam / Beograd), Ružica Jovanović in Milica Tasić (študentki arhitekture, Beograd), Katarina Žakelj (antropologinja, Ljubljana), Ognjen Radivojević (antropolog, Novi Sad/ Ljubljana), Boštjan Bugarič (C3, Ljubljana), mladi iz zaloga, video Domen Grögl (C3, Ljubljana), Luka Bogovčič (C3, Ljubljana), Tina Cotič (C3, Ljubljana), Tamara Rijavec (C3, Ljubljana).

 

KJE JE ZALOGRAD bo predstavljeno v slovenskem, srbskem in angleškem jeziku.

 

- -

 

ZALOGRAD je rezultat projekta Javno mesto, ki ga je začel STEALTH.unlimited (Ana Džokić in Marc Neelen) in C3 (Boštjan Bugarič) v sodelovanju z Moderno galerijo v Ljubljani in ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v Ljubljani.