MG+MSUM

Tomaž Lavrič: Stripi

Raznovrstna produkcija najbolj prepoznavnega sodobnega stripovskega avtorja pri nas, katerega delo je cenjeno tudi v mednarodnem prostoru. Stripovski kameleon je širši javnosti znan predvsem kot angažirani avtor »Diareje« in dolgoletni karikaturist Mladine.

 

Tomaž Lavrič sodi v generacijo avtorjev, ki so se začeli stripu resneje posvečati sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja. Šlo je za tako imenovani "Mladinin krog", zbran okoli revije Mladina in urednika Iva Štandekerja, ki je avtorski strip pri nas dvignil na zavidljivo raven. Vsak izmed avtorjev je razvijal svoj individualni slog, skupno pa jim je bilo to, da so se v svojih stripih ukvarjali z aktualnimi, družbeno angažiranimi temami. Lavrič to dejstvo pojasnjuje: »Mladina je bila od nekdaj angažirana in kritična politična revija in tam se pač ni dalo objavljati plehkih superherojev. Tako nam je prišlo v kri, da je pravi strip pač tak - angažiran in kritičen.«

 

V tem duhu je začel leta 1988 izhajati tudi časopisni strip Diareja, ki danes sodi med najbolj prepoznavne stripe pri nas. Tudi v drugih svojih stripih se je Lavrič loteval aktualnih tem in je po izdajah krajših stripov v samozaložbi izdal svoj album prvenec Rdeči alarm. V poznejših albumih kot so Bosanske basni (1997), je postajal vedno bolj kritičeni do aktualnega političnega dogajanja doma in v bližnji okolici. Francoski prevod Bosanskih basni označuje začetek Lavričevega sodelovanja z ugledno francosko založbo Editions Glenat, pri kateri je Lavrič pod imenom TBC izdal albume Glista na begu (1999), Novi časi (2001), Dekalog - Zaobljuba (2001) in Evropa (2004). Ob številnih resnih albumih, je Lavrič vzporedno izdajal tudi satirične in nekoliko lahkotnejše stripe Ratman (1997), Ekstremni športi 1 in 2 (2001, 2009), Sokol in golobica (2008) ter stripe, ki jih je prispeval za stripovski zbornik Slovenski klasiki. Posebno mesto pa ima v Lavričevem opusu stripovski album Slepo sonce (2004).

 

Tomaž Lavrič je bil rojen 10. novembra 1964 v Ljubljani. Po končani srednji šoli za oblikovanje je šolanje nadaljeval na oddelku za slikarstvo ljubljanske Akademije za likovno umetnost. Od leta 1987 je stalni sodelavec tednika Mladina, to sodelovanje pomeni začetek njegove profesionalizacije na področju ilustracije, karikature in stripa.

 

Ob razstavi je izšel dvojezični katalog z besedilom Špele Standeker ter z bibliografijo in biografijo, ki ju je uredila Bojana Rogina. Katalog je oblikoval David Krančan. Kustos razstave je Igor Španjol.

 

Razstavo, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Miklova hiša iz Ribnice, so podprli Ministrstvo za kulturo, Mladina in Stripburger.

 

Odprto: torek - nedelja 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek in prazniki