MG+MSUM

Jurij Meden, KARL MARX MED NAMI

Karl Marx med nami, 47', čb, 2013

 

Vljudno vas vabimo na filmski večer, ki bo v četrtek, 15. maja 2014, ob 19. uri v drugem nadstropju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. Predstavili bomo film Jurija Medena Karl Marx med nami, projekciji pa bo sledil komentar Andreja Špraha.

 

Kot je napisal Andrej Šprah "eksperimentalni filmski podvig Jurija Medena s pomenljivim naslovom Karl Marx med nami in povsem nedvoumnim podnaslovom (»agitprop video«) izrecno izpostavlja svojo usmeritev. Z njo nadaljuje izročilo tistih dragocenih zavzemanj s filmskimi sredstvi, ki so cineaste preko vse zgodovine gibljivih podob gnala na krizna žarišča, kjer so svoje vizije združevali z opozicijskimi prizadevanji na raznih odporniških ravneh. Hkrati se uvršča med aktualne pobude za oživljanje in reaktualizacijo »pozabljenih« ali »zastarelih« nefikcijskih zvrsti (filmski pamflet, filmski letak, filmska agitka, filmski obzornik itn.), značilnih za avantgardo aktualne politične filmske ustvarjalnost, ki se odvija na vseh meridianih sveta (vključno z domačim kolektivnim projektom Obzorniška fronta). Tako se pridružuje težnjam ozaveščanja, ki so se z jasno izpostavljeno provenienco in opredeljeno vizijo vztrajno upirala indoktrinaciji, osnovnemu orodju politično-kulturnega imperializma."

 

Jurij Meden je programski vodja Slovenske Kinoteke, prevajalec, urednik in publicist, eden od ustanoviteljev revije za film, politiko in poezijo KINO! in filmski ustvarjalec. Je avtor številnih filmov, Karl Marx med nami, 2013; Ljubezenska pesem: Viharni vrh, 2012; Normalen film, 2012; Tree Again ... and Again (and Three Birds), 2011 itd. Leta 2010 je prejel nagrado Best Newcomer Award na Doku festu v Prizrenu za film 1717 km poletja.

 

Andrej Šprah je filmski teoretik in pisatelj. Je član uredništva revije KINO! in predavatelj teorije filma na Akademiji za avdiovizualne umetnosti v Ljubljani. Je urednik in avtor številnih esejev in publikacij, ki raziskujejo vprašanja angažiranega in dokumentarnega filma. Za svoje delo na področju filma je prejel nagrado zlata ptica. Samostojne publikacije sestavljajo: Pogib in počas, 1997; Dokumentarni film in oblast, 1998; Osvobajanje pogleda, 2014; Prizorišče odpora, 2010 in Vračanje realnosti, 2011. Pravkar pa je izšla njegova nova knjiga Neuklonljivost vizije, 2013.

 

Karl Marx med nami je nastal v produkciji Društva za širjenje filmske kulture KINO!

 

Projekcija se vključuje tudi v program "Dan soseda".