MG+MSUM

NAGRADA in PRIZNANJI Riharda Jakopiča 2014

Vabimo vas na slovesno podelitev nagrade Riharda Jakopiča, ki bo v četrtek, 10. aprila 2014, ob 19. uri v Moderni galeriji. Letošnji dobitnik največje nacionalne nagrade za likovno umetnost je Jože Barši. Dobitnika priznanj za leto 2014 pa sta Nika Autor in Azad Karim.

 

Jože Barši je umetnik in profesor na ALUO v Ljubljani. Diplomiral je iz arhitekture in kiparstva. Njegovo delovanje v umetnosti sega od dekonstrukcije kiparskega objekta sredi devetdesetih, do obrata k nekakšnim arhitekturnim raziskavam prostora oziroma njihovi razširitvi v prostorsko postavitev, k uporabni, socialni in relacijski vrednosti umetniškega dela, do poznejših bolj konceptualnih praks, na primer hoje, zvoka, pogovarjanj, branj in registrov vednosti. V zadnjih letih ga zanimajo besedila s področja politične filozofije in umetnosti. Teksti kot prepisi knjig, poglavij in krajših besedil ne nastopajo zgolj kot umetnostna forma, temveč vsebina, ki jo sam predeluje in posreduje javnosti.

 

Nika Autor deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Umetniško prakso razume kot refleksijo družbene stvarnosti, ki prispeva k upiranju pogleda in ostrenju misli.

 

Azad Karim je slikar in grafik kurdskega porekla, ki živi in dela v Sloveniji že več kot trideset let. V svojo poetiko vključuje dojemanje civilizacijskih danosti prostora, kjer se je rodil in kulturološke specifike prostora, kjer biva.

 

Nagrado in priznanja Riharda Jakopiča podeljujejo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Moderna galerija in Slovensko društvo likovnih kritikov.