MG+MSUM

Nataša Muševič - Dot: Drevesa
11. december 2014 — 18. januar 2015
#

Otvoritev zvočne instalacije Nataše Muševič - Dot, v četrtek, 11. decembra, ob 20. uri, v avditorij Moderne galerije.

 

Projekt Drevesa je eksperiment v polju širjenja človekovih zaznavnih sposobnosti. Avtorica projekta Nataša Muševič z zornega kota zvočnega inženirja prikaže električno in akustično frekvenčno naravo drevesa.
Zvočna narava drevesa je bila zajeta s snemanjem frekvenčnega odziva akustičnih vibracij. Zvočni inženirji pri izboljšavi zvoka sprva izmerjajo frekvenčni odziv sobe, na podlagi katerega popravijo zvok. S tovrstnimi tehnikami pridobijo resonančne frekvence, ki so odraz same oblike prostora. Prav tako kot prazna soba imajo tudi polne 3D forme svoje resonance, vendar o njih le redko premišljujemo, saj zvok večinoma dojemamo kot valovanje, ki se širi po zraku. S snemanjem frekvenčnega odziva je avtorica zajela resonančne frekvence same forme drevesa.
Avtorica obiskovalcu poleg akustične narave v vpogled ponudi tudi električne lastnosti rastočega drevesa, ki so človeku ravno tako prikrite. Drevesa generirajo šibke električne pulze, ki jih je avtorica ojačala, posnela in predstavila kot del zvočne instalacije. S sonifikacijo teh pulzov naši zaznavi tudi na ta način približa sicer nezaznavno.
Z eksperimentalno metodologijo zvočnega inženirja tako avtorica ponudi drugačen pogled na naravo drevesa, s čimer širi našo percepcijo in spodbudi razmislek o omejenosti človekovega dojemanja.

 

O avtorici:
Nataša Muševič - Dot je producentka elektronske glasbe, skladateljica, pevka, performerka in multimedijska umetnica. Leta 2008 je doštudirala smer BA Honours of Recording Arts na School of Audio Engineering v Londonu. Je soustanoviteljica neodvisne glasbene založbe Imminent Recordings, in ustanoviteljica svoje lastne založbe Read Write Music ter soustanoviteljica Maker Lab-a v Kreativnem centru Poligon. Njeno delo se v zadnjih letih vse bolj nagiba tudi k raziskovalnim umetniškim praksam, kot soustvarjalka večmedijskih projektov je sodelovala pri projektih Magnetna Matrica (M. Batista in B. Šaletič), Sonične Skulpture (dr. S. Lumbar, M. Batista, B. Čadež) in Sonosthesia 3.1 (Octex). V svojem prvem samostojnem delu Intervali je na podlagi empirično zbranih podatkov in fizikalnih meritvah odkrivala koncept popolne harmonije, s projektom Drevesa pa se avtorica ponovno podaja v raziskovanje človeku nezaznavnih zvočnih pojavov.

 

Produkcija: Zavod Projekt Atol in Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Koprodukcija: Moderna galerija Ljubljana

 

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

 

http://wiki.ljudmila.org/Drevesa