MG+MSUM

RAZSTAVA | Manca Juvan: Istanbul - Obrazi svobode
26. april 2024 — 26. maj 2024
#

Vabimo Vas na odprtje razstave v petek, 26. aprila, ob 19. uri.


Na odprtju bo lutnjist Boris Šinigoj igral glasbo, v kateri se srečujeta Vzhod in Zahod, ob tem pa si boste lahko privoščili tudi okusno turško baklavo.

 

 

 

Kot sestavni del projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis (2017-2022), ki se sprašuje po svobodi urbanega, metropolitanskega življenja, želijo tudi pričujoča razstava in istoimenska knjiga, opozoriti na spremembe urbanih prostorov.

 

Evropska mesta, ki so od visokega srednjega veka dalje veljala za prostore svobode, za pojem svobode, doživljajo v novem tisočletju nove prelomne spremembe. Če so metropole, med njimi tudi Istanbul, do nedavnega veljale za varni pristan vseh, ki so se želeli izviti iz spon rigidnega tradicionalnega načina življenja, ali bežali pred političnim preganjanjem, današnja percepcija svobode urbanega priča o tem, da je mogoče svobodo omejiti tudi tam, kjer se je rodila. Enkrat je za to kriva avtoritarna politika države, ki želi kapitalsko in politično obvladovati tudi urbane prostore, drugič je za to lahko pristojen neoliberalni kapital, ki se najhitreje plemeniti prav v urbanem prostoru, in tretjič so razlogi tudi v niansah med slednjima in marsikateri specifični, osebni življenjski okoliščini.

 

Čeprav se je Istanbul v zgodovino vpisal šele pod imenom Bizanc je njegova vloga ostala enaka: še naprej in vse bolj se je razvijal v središče različnih svetov in kultur. Kot prostor neposrednega stika med kontinenti in civilizacijami, je bilo mesto sposobno vsrkati, prepletati in spremeniti vse, ki so se v njem naselili. Iz azijskih Turkov, Sirijcev, Kurdov, Grkov, Bulgarov, Bošnjakov, Albancev, Rusov …, celo Vikingov je oblikoval večplastno mešanico, ki se razteza preko naše domišljije - v evropskem pogledu izhajajoče iz ostankov orientalistične fantazije, in zaradi katere je to mesto na Bosporski ožini izjemno posebno, če ne edinstveno.

 

Oto Luthar

 

Ta razstava in knjiga Istanbul, Obrazi svobode sta del projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis, T R A N S-M A K I N G (European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No. 734855) v produkciji Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

 

Vabilo (PDF)

 

 

Producent


Partner