MG+MSUM

KOMENTAR | Sliman Mansour: Morje je moje
 
#

V vhodni avli Muzeja sodobne umetnosti Metelkova + MSUM nadaljujemo razstavno serijo Komentar, v kateri umetniki v različnih medijih, formatih in izrazih komentirajo nekatere ključne trenutke sodobnih političnih sprememb v svetu. Letošnji ciklus je v celoti posvečen Palestini.

 

Tokrat predstavljamo delo palestinskega umetnika Slimana Mansourja z naslovom Morje je moje (2016). Sliman Mansour je slikar, kipar, pisec in karikaturist ter velja za vodilno osebnost med sodobnimi palestinskimi umetniki. Njegove slike, s katerimi se je predstavil po vsem svetu, odražajo palestinski boj. Leta 1987 je bil del kolektiva New Visions skupaj z umetniki Vero Tamari, Tayseerjem Barakatom in Nabilom Ananijem. Kolektiv je nastal kot odgovor na prvo intifado (1987–1993).

 

Umetnik je Moderni galeriji prijazno dovolil, da natisne njegovo umetniško delo in ga razstavi v okviru serije Komentar o Palestini. Zahvaljujemo se Faresu Mansourju in Yazidu Ananiju.

 

 

Morje je moje: Ženska, deklica in deček z visoko dvignjenimi rokami korakajo po plaži. V rokah držijo pero, čopič, puško, oljčno vejico in Ključ vrnitve, nad njimi pa leti bel golob. V ozadju je prizor na plaži: ljudje se prepuščajo sprostitvi in zabavi in zdi se, da se niti ne zavedajo te odločne male demonstracije. Mansour je v sliko vključil temeljne prvine palestinskega boja. Pero in čopič simbolizirata ustvarjalnost, puška simbolizira odpor, oljčna vejica in beli golob pa mir. Ključ je simbol palestinskega boja za pravico beguncev, da se vrnejo. S to sliko Mansour izraža neomajno zavezanost nadaljevanju palestinskega odpora v vseh njegovih pojavnih oblikah in navkljub svetovni zatopljenosti vase in pomanjkanju pozornosti do palestinske stiske. (Rana Anani)