MG+MSUM

Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu
Gostovanje, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 14. december 2023 — 17. marec 2024
#
#
#
#
#
#
#

Po letu 1990 je na območju nekoč skupne federacije sledilo desetletje velikih sprememb, nastanka različnih držav in zgodovinskih časovnih pasov. Nastale v vojnah in bolj ali manj uspešnih političnih in gospodarskih tranzicijah so se države pogosto zlahka odrekle svoji dediščini. Politični performans kot oblika osebnega ali organiziranega umetniškega upora v tistih viharnih časih, katerih posledice čutimo še danes, je v ospredju razstave Spoznanje! Upor! Reakcija! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu. Obdobje razpada federacije je pomenilo vzpostavljanje državnih meja in simbolov, jezikovno razmejitev, militarizacijo, jasno razlikovanje od sosednjih držav in izgradnjo kapitalizma. Iz protivojnih in delavskih protestov, uličnih akcij in performansov, iz konteksta civilne družbe, ki se je znašla v nasprotju z na novo odkritimi vrednotami porajajočih se demokracij, pa tudi iz majhnih gest in osebnih interakcij je izšla vrsta emancipativnih oblik upora.

 

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Moderno galerijo, se v veliki meri naslanja na istoimensko razstavo, postavljeno v +MSUM v pandemičnem letu 2021. Različica, ki jo predstavljamo v Zagrebu z nekoliko večjim poudarkom na hrvaški sceni, tematizira dediščino devetdesetih let prejšnjega stoletja preko performansa in v kontekstu vojnih groženj, obleganj in genocida, ki smo jim priča znova in znova.

 

http://www.msu.hr/dogadanja/osvijesti!-odupri-se!-uzvrati!-performans-i-politika-u-postjugoslavenskom-kontekstu-1990-ih/1333.html

 

Z dovoljenjem: MSU Zagreb, foto: Ana Opalić