MG+MSUM

RAZSTAVA | Momental–mente | Žive slike
29. september–27. november 2022
#
#
#
#
#
#

Momental–mente: Žive slike

 

29. september–27. november 2022, Moderna galerija +MG

Odprtje razstave: v četrtek, 29. septembra 2022, ob 18. uri 


Po izboru kustosa dr. Andreja Medveda so na razstavi Momental–mente predstavljena novejša dela izbranih slikark in slikarjev, ki delujejo predvsem na Slovenskem.

Njihove slike nam razodevajo raznovrstne vzgibe in likovne poetike, ki niso omejene na določeno vsebino. Avtorji imajo izrazito subjektiven odnos do barve in svetlobe, skupna pa sta jim avtonomna razporeditev slikarskih znakov na površini slike in ekspresivnost, ki jo dosegajo z različnimi efekti. Z vidika različnih sodobnih umetnostnih praks je upodobitve, ki so nastajale večinoma v času pandemije in socialne osamitve, moč razumeti v smislu vrnitve k sliki kot osrednjemu mediju, delno v luči paradigem, kot jih je uvedel modernizem.

Sodelujoči umetniki:  

Suzana Brborović, Nina Čelhar, Matej Čepin, Barbara Drev, Marko Jakše, Staš Kleindienst, Aleksij Kobal, Mitja Konić, Robert Lozar, Ira Marušič, Živko Marušič, Katja Pál, Ivo Prančič, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Joni Zakonjšek, Nika Zupančič.

Kustos razstave: Andrej Medved



Koordinator razstave: Jure Vuga
Odnosi z javnostmi: Mateja Lavrič 
Grafično oblikovanje: Eduard Čehovin 
Tisk: Altos d. o. o.
Fotografije: Dejan Habicht
Tehnični koordinator: Tomaž Kučer
Tehnična ekipa: Boris Fister, Vojko Kmetič, Janez Kramžar, Armin Salihović, Duško Škrbin
Prevodi: Tamara Soban, Sunčan Stone 
Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


Moderna galerija se zahvaljuje Galeriji Bažato, Galeriji Hest, Galeriji Božidar Jakac, Galeriji Equrna, Muzeju in galerijam mesta Ljubljane, Likovni zbirki Riko, družini Čarman – eVino in vsem drugim zasebnim lastnikom umetniških del.