MG+MSUM

RAZSTAVA | Marko Batista: Stekleno nebo
05. maj 2022 — 29. maj 2022
#

Foto: Jaka Babnik, Marko Batista
 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova
+MSUM gosti delo Stekleno nebo v okviru programa galerije Steklenik
 

Marko Batista: Stekleno nebo

interaktivna zvočna instalacija


5. 5.–29. 5. 2022
 

četrtek, 5. 5. 2022
ob 19.00 – otvoritev razstave
ob 20.00 – zvočni dogodek v živo

 

Večkanalna zvočna instalacija Stekleno nebo intermedijskega umetnika Marka Batiste je nadaljevanje svojevrstnega umetniškega premišljevanja in raziskovanja sodobne, postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka ali preprosto relacij v trikotniku družba – narava - tehnologija v kontekstu ekokritičnega diskurza, okoljskih politik in aktualnih humanističnih konceptov (narava, antropocen, kolonialna kapitalistična matrica idr.). Gre za svojevrstno nadaljevanje pozicij, ki jih je avtor vzpostavil s projektom Fluidni delci vulkanskega pepela (Galerija 001, 2017), apokaliptično zvočno-prostorsko instalacijo, v kateri gledalcu – kljub odsotnosti antropocena – jasno predoči njegovo posredno prisotnost: opustošena krajina, v kateri ostajajo le sledi peščice preživelih (post)humanoidov.

 

V središču razstave sta precizno izdelana interaktivna, hibridna, vizualno-zvočna objekta – prototipa distopičnega habitata naših prihodnosti, s katerima avtor tematizira projekt na dveh, med seboj prepletenih ravneh, tj. simbolni in praktični ravni umetniškega prikaza. Instalacija Stekleno nebo je sestavljena iz vizualnega in zvočnega dela. Vizualni del tvori dvodelna mimetična instalacija s postnaravnim okoljem, ustvarjenim s 3D printerjem, v katerem avtor splete in vzpostavlja dialog med urbanim in ruralnim habitatom. Zvočni ustroj instalacije vzpostavi s pomočjo elektrolize toksičnih spojin, ki znotraj razširjenega elektronskega sistema v procesu samo-oscilacije in ekstrakcije proizvajajo zvočno sliko. S postavitvijo v središče prenese na materijo tudi zastopništvo (agency), kar prinese delu odprtost v postajanju in prostor za presenečenje. Z izbranimi elementi oziroma materijami in materialnostmi svojih instalacij Marku Batisti ne gre zgolj za razmišljanje o, temveč vselej za premišljevanje z, kar mu omogoča odmik od moralizma in vstop v odprte, vselej fluidne in spremenljive prostore, nad katerimi niti avtor sam nima popolnega nadzora.


Kustosa razstave: Irena Pivka, Brane Zorman
 

Več na spletni strani Zavoda Steklenik.

* * * 

Galerija Steklenik v produkciji zavoda Cona, ki je v rastlinjaku Tivoli vzpostavila umetniški razstavni prostor, od februarja 2022 ne deluje več tam. Galerija usmerja prihodnost v mobilnost in sodelovanje s partnerji, ki prepoznavajo kakovost programa in ga želijo predstaviti svojemu občinstvu.



Program zavoda Cona sofinancirata MOL Kultura in Ministrstvo za kulturo RS.