MG+MSUM

RAZSTAVA | The Otolith Group: Xenogenesis
17. marec — 3. september 2022
#
#
#

The Otolith Group

Xenogenesis

 

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Odprtje: 17. marec 2022, ob 20. uri

Trajanje razstave: 17. marec—3. september 2022

 

 

V delu The Otolith Group se prepletajo domišljijski pogledi in razmišljanja o preteklosti in prihodnosti, ki vključujejo znanstveno fantastiko, pokolonialno zgodovino, glasbo in znanstvena dognanja. Njuna dela prikazujejo družbo, v kateri so ekrani postali del naravnega sveta, komunikacija je globalna, kulturna politična, človeška identiteta ključna, a fluidna, zgodovina pa se ni končala.

 

Xenogenesis predstavlja izbor ključnih del v Londonu delujoče The Otolith Group, ki jo sestavljata Anjalika Sagar in Kodwo Eshun. Ta prerez del, nastalih med letoma 2011 in 2018, odraža njuno zanimanje za ustvarjanje »znanstvene fantastike sedanjosti«, kot temu pravita sama, s podobami, glasovi, zvoki in performansi. Njuni postfilmski (post-cinematic) filmi, visokoločljivostni videi in večzaslonske instalacije se gibljejo med fikcijo, poezijo, dokumentarnostjo in teorijo ter obravnavajo globalne krize rasnega kapitalocena, ki so pripeljale do sodobnega planetarnega kapitalizma.

 

Z naslovom se razstava pokloni legendarni trilogiji Xenogenesis afriškoameriške pisateljice znanstvene fantastike Octavie Butler; trilogija se začne z Dawn (1987), nadaljuje z Adulthood Rites (1988) in sklene z Imago (1989). V izrazu xenogenesis sta združeni grška predpona xenos, ki pomeni tuj ali neznan, in geneza, nastanek ali izvor. Neologizem Butlerjeve je vplival na dolgotrajno ukvarjanje Eshuna in Sagarjeve z obetom in grožnjo ideje postajati nezemeljski.

 

Prvo delo, ki ga je The Otolith Group posnela v Severni Ameriki, je Medium Earth (2013). S tem filmom Eshun in Sagarjeva nadaljujeta in razširjata raziskovanje seizmične psihe iz Fukušime v letih 2011 in 2012. Najnovejše delo v Xenogenesis je O Horizon (2018), portret Univerze Visva Bharati, ki jo je leta 1919 ustanovil polihistor Rabindranath Tagore v Santiniketanu v Zahodni Bengaliji.

 

The Otolith Group je bila ustanovljena leta 2002 v Londonu. Eshun in Sagarjeva sta med vodilnimi eksperimentatorji v polju dokumentarnih in filmskih esejev ter slovita tako po lastnem delu kot po podpori in raziskovanju drugih filmskih praks, za katere oblikujeta program in organizirata diskurzivne dogodke, ki se pogosto odvijejo pod imenom Otolith Collective. S takimi projekti The Otolith Group problematizira modernistični način v umetnostni produkciji in razširja globalni pogled na umetnost.

 

Xenogenesis je bila prvič prikazana v muzeju Van Abbemuseum v Eindhovnu maja 2019 v kuratorstvu Annie Fletcher. Predstavitev v Sloveniji soorganizirata Van Abbemuseum in Moderna galerija in sokurirata Annie Fletcher, direktorica Irskega muzeja moderne umetnosti (Irish Museum of Modern Art), in Igor Španjol, kustos Moderne galerije v Ljubljani. Izvirna oblikovna zasnova postavitve je delo Diogo Passarinho Studia.

 

Xenogenesis je bila na ogled v Institute for Contemporary Art v Richmondu v Virginii (2020), Southern Alberta Art Gallery v Lethbridgeu (2020), Buxton Contemporary v Melbournu (2020) in Sharjah Art Foundation (2021/2022). Po koncu razstave v Sloveniji bo letos potovala še v Irish Museum of Modern Art v Dublinu.

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.