Marko Pogačnik. Umetnost življenja - življenje umetnosti
05. junij 2012 — 04. december 2012
#
#
#
#
#
#
#
#

 5. junij - 4. december 2012

Moderna galerija, Cankarjeva 15

 

Moderna galerija predstavlja obširen pregled Pogačnikovega petdesetletnega prizadevanja za novo definiranje razmerja med umetnostjo in družbo.

 

Kustos razstave: Igor Španjol

 

Izhodišče razstave so načini vpletanja ustvarjalnih potencialov umetnosti v razne življenjske procese, načini, ki jih je Marko Pogačnik odkril v zadnjih 50 letih. Razstava se začne z njegovim sodelovanjem v gibanju in skupini OHO (1965-71). Temu je sledila ustanovitev "Družine v Šempasu", poljedelske in umetniške komune, ki je hkrati delovala kot duhovni center. Danes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s Skupino za umetnost VITAAA in s skupinami LifeNet pri postavljanju geopunkturnih krogov po svetu. Posebna pozornost je posvečena Pogačnikovim interakcijam s političnimi procesi, denimo uporu zoper vojno v Vietnamu (1968) in prispevku pri osamosvojitvi Slovenije v obliki državnega grba RS.

Tema "umetnost življenja" je posebej poudarjena na ekološkem področju, v umetnikovih pristopih k sodelovanju s svetovi narave, bodisi v primeru akupunkture Zemlje (litopunkture) ali geomantičnih interpretacij posameznih krajev in pokrajin.

 

Druga tema razstave, "življenje umetnosti", razgrinja razne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in pri prebujanju človekovega zavedanja, oboje v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora. Pogačnik skupaj z ženo Mariko gradi iz naravnih materialov obsežne instalacije, ki obiskovalcu omogočajo neposredno izkušnjo nevidnih razsežnosti prostora. V glavni dvorani galerije sta tako postavila prostorski model 9-dimenzionalnega prostora zemeljskega vesolja, skozi katerega se človek lahko sprehodi.

 

Razstavo je podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

 

 

- -

ARHIV

 

Javna vodstva

Torek, 30. 10., ob 17.uri: Marko Pogačnik
Torek, 13. 11., ob 17. uri: Marko Pogačnik
Ponedeljek, 3. 12., ob 11.00: Igor Španjol
Četrtek, 22. 11. ob 18.00: Ištvan Išt Huzjan - umetniška intervencija v razstavo

Torek, 27. 11., 17.00 - 21.00, avditorij Moderne galerije

 

Marko Pogačnik, predavateljski maraton

Avtor pregledne razstave »Umetnost življenja, življenje umetnosti« Marko Pogačnik in Moderna galerija vabita na predavateljski maraton, na katerem bo avtor nagovoril nekatere teme, ki jih doživlja kot pomembne v tem trenutku razvoja človeka, Zemlje in umetnosti. Maraton traja pet ur. Vsaki temi je odmerjeno 45 minut časa, nakar sledi 15-minutni odmor in naslednja tema:

17.00: Revolucija pri percepciji prostora: večdimenzionalnost
18.00: Razsežnosti sodobnega šamanizma
19.00: Umetnost med modernizmom in novo klasiko
20.00: Geokultura: politični sistem osnovan na srčni odgovornosti
21.00: Zemeljske spremembe, človekova preobrazba

 

Ponedeljek, 3.12. - Dan odprtih vrat: Manifest novega prostora in časa
performans Marka Pogačnika z udeležbo obiskovalcev v osrednji dvorani ob 11.00, 15.00 in 17.00