MG+MSUM

U3 | Sašo Sedlaček: Nebo v ruševinah (di sotto in sù)
#
#

Sašo Sedlaček

Nebo v ruševinah (di sotto in sù)

Video instalacija, 2016

 

Nebo v ruševinah je iluzionistična stropna video projekcija, ki se navezuje na tradicijo renesančnega stropnega slikarstva, ki je v izginjajoči točki arhitekture, na stropih, začelo upodabljati iluzije neomejenega prostora. Bežišče pogleda so postavili navpično navzgor in usmerili pogled di sotto in sù, od spodaj navzgor, okoli pa ustvarili iluzijo odprtega neba.

 

V projektu Nebo v ruševinah je bežišče pogleda postavljeno v črnino Zemlji bližnjih orbit, po katerih krožijo sateliti. Projekcija je okno v bližnji kozmos, v katerem pa namesto satelitov prevladujejo vesoljske smeti. Je stropna iluzija, ki odpira distopični pogled v naše bližnje vesolje. Na vesoljskem smetišču, ki se odpira nad nami, se zvrsti serija bližnjih posnetkov trkov satelitov z vesoljskimi smetmi.

 

Tridimenzionalna animacija je doma narejena vizualna iluzija. Narejena je s prosto dostopnim računalniškim programom Blender, z modeli satelitov, zmodeliranimi na realnih osnovah, in pospremljena s posnetki resničnih zvokov vesolja. Vendar pa glavni namen tega dela ni toliko prikaz realne situacije bližnjega vesolja kot opozorilo, da vesolje le ni tako prostorsko neomejeno, da bi vanj lahko neskončno dolgo prenašali slabe razvade z Zemlje.

 

Domača stransasosedlacek.com