MG+MSUM

U3 | IRWIN: Truplo umetnosti | Irwin – Ljubljana
#

IRWIN

Truplo umetnosti
mešana tehnika, 2003 

 

Maljevič, ležeč v odprti krsti, ki jo je oblikoval njegov študent, je bil razstavljen v Domu Umetnikov, kjer ga je še zadnjič videlo mnogo obiskovalcev. Ob vzglavje je bila postavljena vaza z belimi lilijami in ob steno je bil na drugi strani prislonjen pokrov krste. Trije elementi so bili organizirani v kompozicijo pred steno, na kateri so bile razstavljene pokojnikove slike. Če bi danes v galeriji videli kaj podobnega – in Dom Umetnikov je bila galerija – bi le težko ne opazili vzporednic z umetniško instalacijo. Šele po letih, ki so pretekla od tedaj, razvoju umetnosti in razširitvi nabora tega, kar bi lahko bila umetnost je mogoče domnevati, da imamo opraviti z Malevičevo zadnjo razstavo, da je Malevič ta, ki je koncipiral instalacijo, katere del je njegovo truplo.

 

Delo se nanaša na komentar nekega kritika, ki je vrsto posnetkov, reinterpretacij in apropriacij Maleviča označil za truplo umetnosti (v nasprotju z živo umetniško vrednostjo originala). Irwini so sodbo vzeli dobesedno in napravili rekonstrukcijo Kasimira Maleviča v krsti po fotografiji na parah v Hiši zveze umetnikov v Leningradu leta 1935. Umetnik leži v krsti, ki jo je načrtoval Suetin in ki ustreza Malevičevim arhitektonom ali planitom (to so modeli njegove utopične arhitekture). Na pokrovu krste sta naslikana krog in kvadrat, v pogledu krste od spredaj je mogoče prepoznati njegov znameniti križ. Nad truplom je razstavljena Malevičeva slika Črni kvadrat, ob njem pa stoji vaza lilij. 


Foto: Jesko Hirschfeld. Courtesy: Galerija Gregor Podnar

 

IRWIN

Irwin – Ljubljana
mešana tehnika, 2016

 

Najnovejši projekt skupine IRWIN za 8. Trienale sodobne umetnosti U3 se navezuje na arhitekturo Jožeta Plečnika, ki je bila zelo odprta do univerzalističnih pogledov in ki je že takrat nakazovala željo po tem, da bi se našla povezava ne le s svetovno zgodovino, ampak tudi z mističnimi in mitskimi komponentami kozmičnega življenja, in sicer na povsem moderen način.

 

Fotografija: Jaka Babnik

Matirana slika: Miran Bratuš

 

 

Domača stran: www.irwin.si