MG+MSUM

U3 | Lenka Đorojević in Matej Stupica: Nevromat
#
#
#
#

Foto: Miha Peterlič

 

Lenka Đorojević in Matej Stupica

Nevromat

analogna intermedijska instalacija

 

Nevromat je serija dvanajstih enakih situacij, ki prikazujejo povprečno generično delovno okolje kognitivnega prekariata, čigar delo je vpeto v absurdno statično okolje komunikacijskega kapitalizma. Nezavedne geste, ki jih narekuje informacijska tehnologija, sprožajo ideološke operacije v časovno-prostorskem mediju, v katerem je čas vse bolj omejen, prostor pa vse bolj razpršen.

 

Fantazijo o obilju znanja in informacij sta avtorja razstave v tesnem sodelovanju z inženirji Branetom Ždralom, Simonom Bergočem in Borisom Košakom, kiparko Nežo Jurman in zvočnim ustvarjalcem Stašem Vrenkom, ogulila do njenega bistva, do absurda, ki je zaradi nezmožnosti zadovoljitve svojih želja usmerjen v destrukcijo. Mehanizem instalacije je postavljen tako, da se ta tekom razstave delno samouničuje in kaže fragmentirane in rušilne rezultate prekomerne proizvodnje. Vseh dvanajst situacij je povezanih v centralno mrežo, ki sproža udrihanje kladiv po klonih. Centralni operacijski center je kot spletno okolje, v katerega se vpenja vsaka izmed dvanajstih delovnih enot. Obiskovalec ali obiskovalka sta kot operater ali operaterka, ki nista zmožna nadzirati svojih dejanj, kajti vsak pritisk na tipko je rušilen. Edino sredstvo za upor in transformacijo inertne prekomerne proizvodnje in delovanja, je radikalni izstop iz sistema in popolno nedelovanje. 

 

Instalacija je nastala v sodelovanju z: Neža Jurman, Boris Košak, Martin Lovšin Schintr, Blaž Božič, Simon Bergoč, Tina Dolinšek, Brane Ždralo, Luka Frelih, Staš Vrenko, Jure Gruden, Ida Hiršenfelder, Bojan Stefanović, Miha Kelemina, Guillermo Algora, Nejc Bahor, Blaž Božič, Primož Čučnik, Jasmin B. Frelih, Karlo Hmeljak, Željko Hrs, Dejan Koban, Marko Mlačnik, Tjaša Koprivec, Mira Lampe Vujičić, Ivan Lotrič, Dušan Merklin Mick, Ana Pepelnik, Tone Škrjanec, Polona Torkar, Andreja Štepec, Urša Dolinšek, Polona Torkar, Nina Sever, Sara Šabjan, Julijan Strajnar, Tilen Nedanovski, Uroš Veber, Tina Dolinšek

 

produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost; Zavod Projekt Atol

koprodukcija: Mota – Muzej tranzitornih umetnosti; Moderna galerija, Ljubljana

 

____________________

Matej Stupica je intermedijski ustvarjalec mlajše generacije, ki deluje na področju vizualne umetnosti in večmedijskih instalacij. Na ALUO je leta 2014 diplomiral iz slikarstva z delom Pobeg iz Alkatraza. V študijskem letu 2010/2011 je v okviru trimesečne študijske izmenjave študiral na Akademiji VŠUP v Pragi v slikarskem studiu Jiříja Černickýja. S samostojnimi in skupinskimi projekti, intervencijami in razstavami sodeluje po Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Od leta 2006 kot ilustrator objavlja v sobotni prilogi Dnevnika, Objektiv. Njegove ilustracije so bile razstavljene na 8. in 11. slovenskem bienalu ilustracije, kjer je prejel priznanje Hinka Smrekarja in posebno pohvalo žirije za časopisno ilustracijo. Za delo na področju vizualne umetnosti je leta 2009 prejel nagrado ALUO za posebne umetniške dosežke in leta 2011 študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Z zadnjimi razstavami je bil med drugim del U3 – 7. trienala sodobne umetnosti v Sloveniji, Prožnost. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Lenka Đorojević je umetnica in kuratorka. V svojem delu raziskuje relacije med sodobno teorijo in filozofskimi tezami v odnosu do različnih form mediirane vizualnosti, kar se v njenih delih kaže neposredno ali z vključevanjem procesualnosti tega medija v intermedijskih instalacijah in gledaliških scenografijah. Diplomirala je leta 2008 na Akademiji za likovno umetnost v Trebinju v Bosni in Hercegovini, dodatno pa se je izobraževala na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Leta 2013 je magistrirala na ALUO v Ljubljani. Končala je dvoletno Šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti, Svet umetnosti, Zavoda za sodobno umetnost SCCA Ljubljana in je sodelavka Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent. Je soustanoviteljica Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR, ki je bilo prvič predstavljeno na U3 – 7. trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji, Prožnost. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Lenka Đorojević in Matej Stupica ob svoji samostojni umetniški praksi od leta 2012 delujeta tudi kot umetniški tandem. Za instalacijo Monomat sta leta 2015 prejela nagrado skupine OHO.