MG+MSUM

U3 | Jasmina Cibic: Paviljon
#
#
#
#

Jasmina Cibic

Paviljon

Video, 6:43 min, 2015

 

Paviljon, najnovejša video instalacija Jasmine Cibic, predstavlja eksperimentalne dokumentarne gibljive slike, s katerimi poskusi rekonstruirati podobo paviljona Kraljevine Jugoslavije, zgrajenega leta 1929 za Svetovno razstavo v Barceloni.

 

To začasno zgradbo je zasnoval srbski arhitekt Dragiša Brašovan in legenda pravi, da je na razstavi prejela prvo nagrado. Zaradi političnih spletk pa je bila potem ob prvo mesto, namesto nje pa ga je dobil nemški paviljon oziroma njegov arhitekt Mies Van der Rohe. Cibic poskusi izslediti zasnovo zgradbe skozi uradne in zasebne arhive in rekonstruira maketo izvirnika v merilu 1:7.

 

S konfliktnim povezovanjem zgradbe, ki naj bi predstavljala nacionalno državo, z zgradbo, ki naj bi bila bivališče eksotične seksualizirane želje, ter z orodjem državnega vojaškega nadzora Paviljon govori o optikah avtoritarnega zidanja kontrolnih stolpov in o njihovih metodah mehke moči.

 

 

Pripovedovalec: Eva Pope

Igralci: Dragana Alfirević, Teja Reba, Jelena Rusjan, Katarina Stegnar and Tina Valentan

Scenarij in režija: Jasmina Cibic

Kustosinja  svetovalka: Gordana Nikolić

Direktor fotografije: Nejc Saje

Dodatna kamera: Tomaž Gorkič

Stoječa kamera: Matevž Zupanc

Kostumografija: Sanja Grcić

Oddelek za umetnost: Mateja Šetina

Mizarstvo: Andrej Zavodnik

Oblikovanje svetlobe: Gašper Kocjančič

Vodja scene: Luka Curk

Postrežba: Denis Dautovič

Maska: Nathalie Horvat

Frizura: Sonja Murgelj

Montaža: Michelle Deignan

Spletna montaža in barva: Sue Giovanni

Masteriranje zvoka: Lee Slater

Produkcija: Waddington Studios London

Snemano v: Španski Borci Cultural Centre Ljubljana

Naročnik: MSUV, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad.

Zahvale: Muzej Jugoslovanske zgodovine Beograd, Miloš Jurišić, Muzej znanosti in tehnologije Beograd in Una Popović.

 

©Jasmina Cibic 2015

Del programa Performing the Museum, mednarodnega projekta, ki ga je financiral Evropska unija v programu Kreativna Evropa.

 

______________________________

Umetnica Jasmina Cibic, ki deluje v Londonu, je s projektom “Za naše gospodarstvo in kulturo” zastopala Slovenijo na 55. beneškem bienalu. Med njenimi novejšimi projekti in razstavami so samostojne razstave Graditi željo (Muzej sodobne umetnosti v Vojvodini), “Porušiti in zgraditi znova” (Muzej sodobne umetnosti v Beogradu), “Spielraum” (MGLC Ljubljana), “Narod ga ljubi” (Ludwigov muzej v Budimpešti); skupinske razstave “Demented Architecture” (Prismuknjena arhitektura, Mestna galerija v Wellingtonu), “Naši heroji” (Umetnostna galerija Maribor), “The Possibility of an Island” (Le Commun, Bâtiment d’art contemporain v Ženevi); solo razstava “Fruits of Our Land” (galerija SAW v Ottawi); skupinske razstave v Narodnem muzeju zgodovine in umetnosti v Luksemburgu, na 30. mednarodnem grafičnem bienalu Ljubljana, na Oktobrskem salonu v Beogradu, v okviru U3 – 7. trienala sodobne umetnosti (MSUM, Ljubljana), na festivalu Dokfest (Kulturbahnhof v Kasslu), v graškem muzeju Joanneum, na California College of the Arts v San Franciscu, v Moderni galeriji v Ljubljani in v Galeriji Škuc v Ljubljani. Njene filme so v zadnjem času predvajali v berlinski Hiši kultur sveta, v okviru programov KORO v Oslu, na festivalu Les Rencontres internationales v Parizu, na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Københavnu ter v okviru filmskega programa na sejmu Art Brussels.

 

Domača stranwww.jasminacibic.org