MG+MSUM

U3 | Goran Bertok: Obiskovalci
#

Goran Bertok

Obiskovalci

digitalni C-tisk, 70×70 cm, 2005

 

 

Goran Bertok se je v preteklih 25. letih kontinuirano posvečal beleženju in upodabljanju človeškega telesa v vsej svoji krhkosti, ranljivosti in minljivosti. V zgodnjem obdobju se je osredotočal na ustvarjanje režiranih mitoloških prizorov, na motive ranjenih teles ter nekonvencionalnih spolnih praks. Kasneje se je posvetil še radikalnejšem raziskovanju telesa, kar ga je pripeljalo skrajnega konca - fizične smrti.

 

Serija Obiskovalci (2004-2010) prikazuje procese razpadanja človeškega telesa in tako priča o zaključku življenjskega cikla. Avtor brez patetike in moraliziranja obsesivno dokumentira in uprizarja minljivost telesa, ki po svoji fizični smrti ostane le na razpad obsojen mrtev kos mesa. Motivi gorečih trupel v abstrahiranem brezprostorju predstavljajo naturalistični, četudi skrajno estetiziran dokument danes vseprisotnega postopka kremacije trupel, skrbno skritega očem javnosti. Starost, bolezen, smrt ter soočanje z mrtvim telesom so odrinjeni na obrobje današnje družbe, ki skozi svoje informacijske kanale izpostavlja imperativ zdravja, mladosti in moči. Bertok se smrti loteva s stališča življenja: zanima ga njena mitologija, ki skozi zgodovino zrcali pojem t.i. dostojanstvene smrti; fascinirajo ga psihološki učinki neizbežnega smrtnega strahu in ostanki nekdaj živega organizma. Smrti ne idealizira, saj ta vselej prinaša strah, agonijo in bolečino, temveč jo dojema kot posledico življenja.

 

Miha Colner

 

______________________________

Goran Bertok, rojen 1963 v Kopru, Slovenija. 1989 diplomiral novinarstvo na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani; istega leta vpoklican na služenje vojnega roka v JLA; po mesecu dni izpuščen z diagnozo “psihopatska osebnost.” 1990 – prva samostojna razstava.

 

Umetnikova domača stranwww.bertok.si