MG+MSUM

Sašo Sedlaček: Grelniki Globus & Svet zemljevidov po Buckminsterju Fullerju, 2010
#

AMBIENT XVIII

Sašo Sedlaček

1974, Ljubljana

                                                 

Grelniki Globus & Svet zemljevidov po Buckminsterju Fullerju, 2010

Produkcija: Mednarodni grafični likovni center, MGLC, Ljubljana

Z dovoljenjem avtorja

 

Grelniki Globus je ponazoritev sveta, ki se boji pregretja planeta in sesutja naravnega ravnovesja. Je ponazoritev egoizma in privilegijev bogatih držav. Vsak standardni globus, ki je v uporabi danes, je namreč po Buckminsterju Fullerju krivičen, ker privilegira bogatejše države, katerih teritorij je manj popačen od drugih delov sveta.

 

Grelnik Globus je razstavljen skupaj s Svetom zemljevidov (Dymaxion maps) po Buckminsterju Fullerju, ki priča o nepravični upodobitvi sveta na običajnih zemljevidih, na katerih so države prvega sveta manj popačene od preostanka sveta. R. Buckimnster Fuller je bil prepričan o pristranskosti tradicionalnih Mercatorjevih projekcij zemljevidov, ki dajejo prednost Evropi in Ameriki pred manj bogatimi državami. Ta cilindrična projekcija zemljevida sveta, ki je postala standard, najbolj izkrivlja teritorije, ki so južno in severno od obeh dosedanjih centrov sveta.

 

Rešitev teh problemov je Buckminster ponudil leta 1946 in jo poimenoval Dymaxion Map. Zemljevid, ki ga je mogoče sestaviti v solidno formo iz dvajsetih trikotnikov, nima pravega zgoraj ali spodaj, sestavlja se na več načinov in bolj pravično popači teritorije sveta. Je preprosta in elegantna ideja, ki veliko bolj od standardnih zemljevidov ustreza današnjemu, geopolitično spremenjenemu svetu.