MG+MSUM

Saša Marković Mikrob: Maske, 1993-94
#
#

AMBIENT XVI

Saša Marković Mikrob

1959-2010, Beograd, Srbija

 

Maske, 1993-94

Z dovoljenjem: zasebna zbirka

 

V letu 1993/94 je Marković svoje maske uporabljal za blagovno menjavo. V času, ko je Đorđe Balmazović (Žole iz umetniške skupine Škart) delal kot kolporter tednika Vreme, sta s Sašom vpeljala poseben ritual. Vsak teden, potem ko je izšla nova številka, je Saša prišel k Žoletu, običajno v soboto popoldne, in prinesel novo masko, da jo je zamenjal za svoj izvod revije. Dogovor je ustrezal obema: Saša je rad bral revijo in poklepetal z Žoletom in prijatelji, Žole pa je visoko cenil Sašovo umetnost. Tako je nastala ena najbolj osredotočenih in koherentnih zasebnih zbirk 57 umetniških predmetov.

 

Bistvena funkcija mask je prišla do izraza ob javnih performansih. Marković je maske sicer uporabil enkrat med odrskim nastopom v Klubu Akademije za likovno umetnost leta 1989, vendar so ti vznemirljivi dogodki doživeli vrhunec v letih 1996–1999.

 

Markovićevi hepeningi so se dogajali v galerijah, klubih in na ulicah, pred publiko v razponu od ducata do nekaj sto ljudi. Pred vsakim performansom so prišle resne priprave, saj je vsakič izdelal vsaj 30 mask, ki jih je potem med nastopom razdelil med publiko. Povsem očitno je nekatere od mask izdelal v pričakovanju, da bo na dogodek prišla tudi kaka (telefonsko) vabljena oseba, čeprav to ni bil nujen pogoj. Med performansom je vsako masko – skrbno poslikano in opremljeno z duhovitim napisom – spremljala živahna in privlačna govorjena zgodba ali anekdota o dotični osebi ali situaciji. Po uvodu je masko dobil v dar nekdo iz občinstva, na koncu pa so posneli še skupinsko fotografijo. Marković je imel najpomembnejše performanse septembra 1996, potem med državljanskimi demonstracijami v Beogradu (od novembra 1996 do februarja 1997) in ponovno septembra 1997.