IRWIN: Svoji k svojim / Triglav, 2004
#

IRWIN

1983, Ljubljana

 

Svoji k svojim / Triglav, 2004

rekonstrukcija po fotografiji akcije skupine OHO Triglav

Foto: Tomaž Gregorič

Produkcija: Cornerhouse / A Cornerhouse Commision

Z dovoljenjem: Galerija Gregor Podnar

 

Projekt skupine IRWIN Svoji k svojim (2003-2004) sestoji iz šestih barvnih fotografij velikega formata, na katerih so dokumentirane akcije in projekti v naravi skupine OHO. IRWIN je ponovno uprizoril šest projektov OHO (prvotno izvedenih med letoma 1968 in 1970), ki sodijo med najbolj reprezentativna in najbolje poznana dela OHO.

Živa skulptura Triglav je bila postavljena leta 1968 v parku Zvezda v Ljubljani. David Nez, Milenko Matanovič in Drago Dellabernardina so to akcijo uprizorili kot novoletno darilo prebivalcem mesta. Tri glave alegorično oživljajo besedno igro, ki se nanaša na pomen besede Triglav, imena najvišje slovenske gore.

 

Ko gledamo velike, do potankosti izdelane barvne fotografije projektov v ciklu Svoji k svojim, se nujno soočimo tudi z vprašanji o pomenu in možnih načinih razumevanja tega dela. Ko je skupina IRWIN prevzela projekte skupine OHO, ni uporabila izvirnih fotografij, pač pa je ponovno uprizorila prvotne akcije. To razliko poudarja uporaba spektakularnih možnosti sodobne fotografije. Skupina IRWIN je torej naredila zanimiv premik. Ponovila je projekte, toda kompozicija podob je ostala očitno zasnovana na dokumentarnih fotografijah OHO, čeprav ni identična z njimi. Z odločitvijo za ponovno uprizoritev akcij se je skupina IRWIN pravzaprav vrnila k izvorni logiki skupine OHO. Ni uporabila »zunanje« ikonografije iz dokumentarnih fotografij, ampak izvirne koncepte OHO, ki jih je mogoče kjerkoli in kadarkoli materialno izpeljati in ponoviti.

S tem projektom se IRWIN ne vrača samo h gibanju OHO, ampak tudi k lastni zgodovini. Leta 1985 je skupina izdelala serijo štirih oljnih slik z naslovom Svoji k svojim: IRWIN — OHO. Umetniki so motive OHO povezovali z eno izmed lastnih ikoničnih podob, s sejalcem. V navezavi na ideje in dejavnosti OHO so svoja dela naknadno izpostavili učinkovanju štirih elementov, vode, zemlje, ognja in zraka.

Akcije, ki se ukvarjajo s kolektivno identiteto, se navezujejo na IRWINOVO kolektivno umetniško dejavnost. Ponovna uprizoritev projekta Triglav skupine OHO pomeni referenco na IRWINOVA dela, ki vsebujejo podobe gora, še zlasti pa je povezana z zanimanjem skupine IRWIN za ideološko vsebino podobe Triglava, slovenskega nacionalnega simbola.